Interviu cu primarul orașului Sântana, inginerul Daniel Sorin Tomuța

IMG_3454 IMG_3458 IMG_3460 IMG_3465 IMG_3475 IMG_3483În orașul Sântana s-a putut vedea în ultima vreme un trend ascendent în ceea ce privește modernizarea spațiului public – în general vorbind și al utilităților – în special. De orașul Sântana aparține și satul Caporal Alexa, aflat în vecinătate. Fiecare an în parte a adus câte ceva nou, cu toate că a fost criză iar vremurile n-au fost și nu sunt de fel ușoare.
Recent am purtat o discuție cu inimosul primar al orașului Sântana, inginerul Daniel Sorin Tomuța, despre obiectivele realizate și mai ales despre cele viitoare ale acestei comunități deosebite.
– Pentru început aș dori să ne spuneți, domnule primar, ce a reprezentat din punct de vedere administrativ anul 2014?
– Acum că  putem avea o privire de ansamblu asupra întregii perioade a anului trecut putem spune că pentru noi 2014 a fost un an destul de bun. Am reușit lucruri însemnate și vizibile, avem multe obiective pe care le-am început în 2014 și le continuăm în anul acesta și în 2016. Am încercat să realizăm multe din obiectivele pe care ni le-am proprus în campania electorală, eu fiind la primul meu mandat. Am ținut cont în primul rând de cerin­țele și solicitările cetățenilor; deo­camdată nu am reușit tot ce ne-am propus, ne-am lovit de situația financiară a… bugetului local și a celorlalte surse de finanțare.
– Prin urmare, ce ați reușit să realizați în anul trecut?
– Pentru început vreau să mă refer la infrastructura orașului și a satului aparținător Caporal Alexa. S-a finalizat proiectul de canalizare pe circa 80% din oraș și trebuie să spun că aici am avut  și probleme mari deoarece prin rețeaua de canalizare am afectat o mare parte din structura stradală și a drumurilor din localitate, motiv pentru care unii cetățeni au fost nemulțumiți. Constructorul pe care îl avem la realizarea acestei lucrări răspunde tare greu la solicitările noastre însă cu toate acestea vreau să-i asigur pe oameni că nu vor rămâne drumurile și zonele pe unde s-a trecut cu canalizarea neremediate, așa cum gândesc unii. Vreau să precizez că o primă realizare importantă pentru oraș este că nu mai avem străzi de pământ. Dacă până acum în zona marginală – Comlăuș, toate străzile sunt doar pietruite, aceasta este doar o primă etapă; în cea de-a doua etapă urmează asfaltarea lor. În 2014 am reușit asfaltarea a patru străzi – în lungime de 4,5 km, cu bani din bugetul local iar pentru pietruirea drumurilor am mai fost ajutați de Consiliul Județean Arad. Vorbind de infrastructură am plecat de la acele proiecte de cofinanțare de la Ministerul Dezvoltării cu finan­țare din bugetul local și Programul Național de Dezvolatre Locală. La final de an am realizat asfaltarea unei străzi în lungime de 1,2 km – în anul ăsta se va turna și al doilea strat de asfalt, cel de uzură. Până la finele acestui an orașul Sântana va mai beneficia de încă 8 km de drumuri asfaltate.
Tot în anul trecut am finanțat modernizări și reparații în unele școli pentru asigurarea unor condiții bune de studiu copiilor noștri, operații ce vor continua și în anul acesta. Noi vom asigura materialele necesare acestor lucrări – ceea ce revine Primăriei – astfel ca la finalizarea lor condițiile pe care le vor avea copiii în școlile din oraș și din satul Caporal Alexa să se ridice la nivelul pe care-l cer normele europene.
– Ce obiective v-ați propus pentru anul acesta și cum vedeți realizarea lor?
– În acest an avem planificat un număr mare de proiecte pe care încercăm să le punem în practică. Din păcate, Guvernul actual ne-a dat peste cap cu sisemul acesta de împărțire a Bugetului pe 2015.
Orașul Sântana a avut o dezvoltare aparte, ce va continua și în acest an chiar dacă banii sunt mai puțini, deoarece orașul Sântana are un buget… mai mic decât anul trecut cu 2,5 milioane lei – adică 25 de miliarde lei vechi!
Este o sumă foarte mare, acești bani ar fi trebuit să ne vină; și datorită investitorilor care sunt pe raza orașului nostru… Nu este normal ca alții să primească bani – și nu au obligații ca noi, iar noi avem două școli noi, grădiniță pentru copii, iluminat stradal care are aproape 2000 de corpuri de iluminat, mai avem un Centru de Zi – unde 50 de copii servesc o masă caldă la prânz iar cei care au făcut acest buget nu au ținut cont de nimic.
Noi, în loc să mergem înainte, o luăm… înapoi, ca racul, cu acest Guvern. Va trebui să ne gândim la o altă variantă, pentru că atunci când am făcut proiectele am luat în considerare bugetul de anul trecut și acum va trebui să mai reducem din… investiții.
Trebuie să reamintesc concetățenilor mei că anul trecut am semnat două contracte cu finanțare europeană unde noi contribuim cu 2% din valoarea lor. Deja un contract avem pentru reabilitarea și modernizarea unui corp de clădire al Liceului Tehnologic din Sântana. Tot anul trecut am mai semnat un contract de finanțare pentru o intreprindere socială – unde vom fabrica pavele – și angajați vor fi persoanele din rândurile familiilor cu probleme sociale iar banii îi vom avea de la bugetul local.
Am programat asfaltarea a 8 km de drumuri însă, din păcate, vom mai reduce din acest total pentru că vrem să modernizăm un corp de clădire al Liceului Tehnologic din Sântana, având în vedere că, din cele trei corpuri, doar unul este modernizat, la unul se lucrează deja și pe al treilea vrem să-l facem cât mai curând.
Pe de altă parte, în timpul rămas până la Paști vrem ca parcul din zona centrală de pe strada Muncii să fie reabilitat și modernizat: va avea scenă, se va amenaja și un loc unde se vor putea oficia cununii în aer liber – pe timp de vară, firește; va fi și o fântână arteziană, vor fi locuri cu jocuri pentru copii și se vor planta multe flori. Se lucrează deja la acest obiectiv în ritm foarte bun.
Într-o perioadă foarte scurtă se vor finaliza și lucrările la terenul sintetic multifuncțional; se vor suplimenta și locurile de parcare amenajate atât în centru cât și în zona pieței. Vom amenaja, de asemenea, și o piață de animale.
În altă ordine de idei, avem în vedere și atragerea de noi investitori pentru a începe în acest an și construcția ștrandului termal, a zonei de agrement de la marginea orașului.
Vom realiza și o Capelă mortuară la cimitirul din Comlăuș precum și finalizarea reparației Primăriei – lucrare începută în 2014.
Ne mai dorim și dotarea cu unele utilaje și vom pune un accent deosebit pe curățenia orașului.
În Sântana sunt două fabrici care, deși amplasate la marginea orașului, afectează calitatea aerului din zonă. Anul trecut a fost dată în exploatare o stație care este amplasată în spatele Primăriei și se poate simți calitatea aerului pe care îl respirăm aici. De asemenea ne dorim o pistă de biciclete și extinderea rețelei de apă potabilă în satul aparținător Caporal Alexa. Tot aici vom avea și gaz metan.

Recomandările redacției