mot paginaSute de arădeni au ieşit în stradă, în ultimele săptămâni, pentru a protesta împotriva exploatării gazelor de şist. Deşi reprezentanții celor două societăţi care colaborează pentru explorarea unor perimetre de pe raza județului susțin că nu sunt interesaţi decât de resurse convenționale, locuitorii din mai multe şi oraşe au intrat în panică, atunci când au aflat la ce pericol vor fi expuşi dacă se vor găsi gaze de şist, iar acestea vor fi extrase prin fracturare hidraulică.

Lupta arădenilor pentru a-şi menţine stilul de viaţă a căpătat s-a mutat din stradă pe un tărâm de natură penală, ca urmare a faptului că pe numele lui Andrei Moţ, organizatorul protestelor, a fost făcută o plângere de doi angajaţi ai Panfora Oil & Gas şi Prospecțiuni SA. Joia trecută am fost chemat la Poliţie, la Arad, unde am dat declaraţii. Domnul Tibor Benko, de la Panfora şi doamna Elena Drug, de la Prospecțiuni, cu care m-am întâlnit în biroul primarului de la Iratoşu, m-au acuzat că i-aş fi ameninţat că le dau foc dacă îi prind pe terenurile noastre, că le-am publicat pe internet cărţile de vizită pe care mi le-au dat, că am postat pe internet poze cu mașina cu care au circulat şi că instig oamenii la revoltă, povesteşte Moţ. Acesta recunoaşte că el a fost cel care a organizat toate mitingurile care au avut loc până acum, nu de alta, dar este preşedintele comitetului de organizare. Mai mult, Andrei Moţ susţine că plângerea penală nu este altceva decât o tentativă de intimidare la adresa sa. „Prin intermediul acestei plângeri încearcă să mă intimideze şi să înăbuşe revolta cetăţenilor pe care îi conduc. Nu vor reuşi. Următorul protest va avea loc pe 30 martie, la ora 14, la Căminul Cultural din Sâmbăteni, iar la ora 16 vom fi la Căminul Cultural din Păuliş. De asemenea, pe 6 aprilie, la ora 15 vom organiza un miting la Arad, în Piaţa Avram Iancu. Va fi un miting internațional la care sper să vină 10.000 de manifestanţi”, a încheiat Moţ.

Vor siguranţă pentru echipele de explorare

Pe de altă parte, reprezentanţii Panfora Oil&Gas şi Prospecţiuni SA  susțin că angajaţii celor două societăți au făcut plângerea penală cu pricina pentru a asigura siguranța echipelor care trebuie să facă explorări. „Panfora Oil & Gas și Prospecțiuni împreună cu angajații lor respectă în totalitate legislația românească și sunt hotărâte să urmeze întocmai regulile privind menținerea sănătății și siguranței  comunităților cât și a angajaților. Plângerea penală la adresa domnului Andrei Moț a fost formulată de către angajații noștri, în nume personal, în scopul de a asigura siguranța echipelor noastre, care au fost amenințate în repetate rânduri de această persoană”, se arată într-un răspunsul primit la redacție ca urmare a unei solicitări făcute de ziarul nostru.

  • A.Pop spune:

    D-l Mot este un zurbagiu tip „Ieran”, organizator profesional de scandaluri si de antrenat prostimea. Slava Domnului, ca de prostime Romania nu duce deloc lipsa. Am mai scris ata – tot romanul s-a priceput la agricultura si la fotbal; acum se pricepe si la gaze de sist. Ca ce sunt acelea, care sunt tehnicile de exploatare si ce consecinte reale au, ca Panfora nu face prospectiuni sau exploatari de gaze de sist – ce conteaza ? Sa protestam si sa facem scandal public, sa iasa in evidenta prostia si ignoranta, acesta e scopul !

  • Andrei MOT spune:

    Domnule A Pop, faptul ca imi apar tara tine de demnitate!!!
    Daca Dvs. ma considerati ” un zurbagiu tip Ieran” nu ma deranjeaza.
    Ma puteti face in orice fel doriti. Eu lupt pentru un ideal, pentru Romania.
    Si inca ceva: mi-am spus punctul de vedere despre gazele de sist abia dupa ce am studiat temeinic problema.
    Dumnezeu sa va ajute!!!

  • A.Pop spune:

    D-lui Mot: Foarte bine e ca va aparati tara (la care, in aceeasi masura, tin si eu), dar nu strada este calea. Daca solicitati Guvernul sau Parlamentu ca sa convoace o comisie de experti (reali), care sa dea un verdict in acest sens, fundamentat stiintific, atunci si eu va sprijin initiativa. Nu exclud nici ideea ca o astfel de comisie sa declare exploatarea gazelor de sist (cel putin, prin fracturare hidraulica) ca daunatoare. In acest caz, vor apare prevederi legale (legi, hotarari de guvern, ordonante de urgenta, ordine de ministri etc.) de interdictie, prevederi de aplicarea carora se vor ocupa organele de drept.
    Insa a atrage in strada sute de oameni, care nu au habar de nimic (numai spirit de gloata), nu este o cale democratica de a rezolva problema, este asa – numita „dictatura prostimii”.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției