Orice transport neautorizat al porcilor pe raza județului Arad duce la sacrificarea animalelor

0
228

Având în vedere evoluția pestei porcine africane și pentru a preveni cazurile de toxiinfecții alimentare, inspectorii Direcției Sanitare Veterinare si pentru Siguranța Alimentelor Arad împreună cu reprezentanți ai Inspectoratul Județean de Poliției Arad efectuează controale în trafic pentru depistarea transporturilor de animale vii, în special porcine neidentificate, fără documente sanitar veterinare de mișcare și de produse de origine animală neconforme.

Astfel, în data de 07.02.2019, pe raza localității Bârsa, județul Arad, a fost oprit în trafic un mijloc de transport din județul Bihor care transporta patru porci vii neidentificați, fără documente de mișcare, proveniți din localitatea Ciumeghiu, județul Bihor, cu destinația localitatea Vârfurile județ Arad. Proprietarul a fost sancționat contravențional. Transportul a fost dirijat către firma de neutralizare, unde s-au recoltat de la porcii respectivi probe de sânge în vederea examenelor serologice și virusologice, apoi au fost eutanasiați și carcasele neutralizate. La examenul serologic probele au fost negative.

În data de 08.02.2019, a fost depistată în vama Nădlac o autoutilitară care transporta o cantitate de 3465 de kg. de pește, din diferite specii, provenit din Italia si Spania. Peștele achiziționat nu provine din unități autorizate pentru schimburi intracomunitare, iar în România nu a fost notificat. Transportul a fost dirijat către o unitate de neutralizare, iar proprietarul autoutilitarei a fost sancționat contraventional.

Menționăm că Inspectoratul Județean de Poliției Arad a deschis un dosar de cercetare penală pentru ambele cazuri.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad reia solicitările către crescătorii de porcine să nu procedeze la achiziții de porcine neidentificate prin crotalii și fără a fi însoțite de documente sanitar veterinare obligatorii. Orice mișcare a porcinelor, din exploatațiile de origine către alte locații se poate efectua doar după anunțarea, în prealabil, a medicului veterinar din circumscripția sanitară veterinară locală. Controalele vor continua împreună cu reprezentanți ai Inspectoratul Județean de Poliției Arad, ne-a declarat Dr. Viorel Agud, directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.