ouaMedicii recomandă, în general, să limităm numărul ouălor consumate ca atare la trei pe săptămână (având în vedere că şi alte mâncăruri din meniul cotidian conţin ou). De ce numai trei? Fiindcă gălbenuşurile au un conţinut mare de colesterol, substanţă asociată – atunci când ajunge în organism în cantităţi prea mari – cu riscul de infarct şi de accident vascular cerebral.

Cât de mult cresc ouăle nivelul colesterolului?

Ţinând cont de faptul că un singur gălbenuş conţine între 270 şi 300 de mg de colesterol şi că nu trebuie să-i furnizăm organismului mai mult de 300 mg de colesterol pe zi, se poate spune că ouăle „ne ajută” să depăşim acest nivel maxim. Problema poate fi însă rezolvată printr-o alimentaţie variată, care să cuprindă şi alimente ce reduc excesul de colesterol (peşte, fructe şi legume, alune, migdale, nuci, uleiuri vegetale etc.)

Cât de (ne)sănătoase sunt ouăle crude?

În principiu, nu sunt periculoase dar, dacă nu sunt păstrate în condiţii igienice sau dacă sunt alterate, pot conţine bacterii care provoacă infecţii, aşa cum ar fi salmonella (sursa infecţiilor intestinale soldate cu diaree şi alte boli digestive), pseudomonas (care se poate manifesta la temperaturi cu puţin peste cea de refrigerare), listeria (care poate provoca, în cazul femeilor însărcinate, avortul spontan sau naşterea prematură). Specialiştii spun că aceste bacterii se distrug doar la temperaturi de peste 72 de grade C.

Ce termen are este termenul de valabilitate?

Perioada de valabilitate este, de regulă, de 28 de zile. Ca să te asiguri că ai cumpărat ouă proaspete, cufundă unul într-un pahar cu apă. Dacă el rămâne pe fundul paharului, în poziţie orizontală, este foarte proaspăt. Dacă se ridică şi tinde să iasă la suprafaţă, oul este vechi sau chiar stricat.

Sursa: Libertatea.ro

Recomandările redacției