inimiPeste 60% dintre arădeni suferă de o boală cardiacă, ce ar putea aduce grave probleme de sănătate şi chiar decesul. Acum, însă bolile cardiovasculare complexe pot fi tratate inclusiv la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, institutie pe lângă care funcţionează şi o clinică intervenţionistă ultraperformantă. „Din punct de vedere al bolilor cardiovasculare, încărcătura bolilor este similară cu cea din restul României. 60% din mortalitatea şi îmbolnăvirile din judeţul Arad se datorează bolilor cardio-vasculare. După datele noastre, în momentul acesta, în Arad exista aproximativ 10.000 de pacienţi cu cardiopatie ischemică dureroasă care ar avea nevoie de tratamente la standardele actuale, prin cardiologie intervenţională şi care nu sunt trataţi. Anual se adaugă încă 1000 de cazuri noi şi prin eforturile medicilor din Timişoara şi din Arad se tratează cam 400, adică la cei 10.000 se mai adauga anual 600“, ne relatează dr. Cristian Dină, medic primar cardiolog.

Investiţia în noua secţie privată, care funcţionează la parterul Spitalului Clinic Judeţean, a fost finalizată la sfârşitul anului trecut şi se ridică la un milion de euro.

În cadrul acestei clinici, înfiinţate în urma unui protocol încheiat cu Consiliul Judeţean Arad, intervenţiile pentru pacienţii cu urgenţe cardio-vasculare ar putea fi gratuite, fiind nevoie doar ca spitalul clinic al oraşului să încheie cu secţia privată un protocol de colaborare.

„Pacienţii arădeni pot beneficia de tratament aici, acasă. Noi completăm ce se face în secţia de cardiologie, la Spitalul Judeţean şi aducem exact ceea ce lipsea, pentru a evita decesele“, susţine dr. Cristian Dină.

Secţia de cardiologie intervenţionistă deţine şi un angiograf, primul de acest fel instalat în România, care le permite medicilor să realizeze intervenţiile cardiace şi periferice prin vizualizarea teritoriului pe care operează cu o imagine extrem de bună şi o marjă de siguranţă foarte mare, cu doză minimă de radiaţie.

În majoritatea cazurilor, oamenii îşi dau seama că sunt bolnavi în momentul în care boala se  manifestă. Dacă vorbim de cardiopatie ischemică, ea se manifestă prin dureri în piept sau infarct miocardic acut, care este cea mai gravă urgenţă cardiovasculară şi care este extrem de zgomotoasă, ca simptomatologie fiind extrem de dureroasă.

Conform reprezentanţilor Consiliului Judeţean Arad, înfiinţarea unei astfel de secţii, de cardiologie intervenţională, printr-un parteneriat public privat, a fost necesară deoarece fondurile publice erau insuficiente, iar pacienţii din Arad erau nevoiţi că apeleze la alte clinici din ţară sau din Ungaria.

Recomandările redacției