hpvDirecţia de Sănătate Publică a judeţului Arad, prin Compartimentul de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii, desfăşoară o serie de acţiuni de informare-educare a populaţiei în ceea ce priveşte prevenţia cancerului de col uterin. Scopul acţiuni este sensibilizarea populaţiei cu privire la această maladie, de a informa femeile că se poate preveni apariţia cancerului de col uterin printr-un regim de viaţă sănătos şi că se poate diagnostica precoce această boală. „Cancerul de col uterin este o formă relativ frecventă de cancer, deţinând o pondere de 6% din totalul cazurilor de cancer diagnosticate la femei. Boala are o evoluţie lentă, de 10 – 15 ani. În faza incipientă nu prezintă nici un fel de simptome. Doar dacă tumoarea a atins o dimensiune suficient de mare, pot apărea unele simptome alarmante: sângerări şi durere la contactul sexual; sângerări vaginale anormale sau scurgeri de culoare roşietică în afara ciclului; cheaguri sau miros neplăcut la extremitatea vaginului; dureri de spate; secreţii vaginale neobişnuite; dureri pelviene; sângerări după intrarea la menopauză; menstruaţie mai abundentă şi de lungă durată şi scădere nemotivată în greutate“, a declarat dr. Călin Ardelean, din cadrul DSP Arad.
Totodată Asociaţia pentru Protecţia Pacienţilor a comunicat în mod public susţinerea pentru reluarea campaniei de vaccinare anti-HPV la cererea părinţilor, una din puţinele iniţiative ale societăţii civile la care Ministerul Sănătăţii a răspuns în mod favorabil. „În timp ce 23 de ţări din Europa au introdus campanii de vaccinare anti-HPV, România care conduce în mod detaşat la mortalitatea cauzată de cancerul de col (unul din puţinele tipuri de cancer prevenibil în totalitate prin vaccinare anti-HPV şi screening Babeş-Papanicolau) a renunţat în anul 2009 la vaccinarea anti-HPV“, ne-a declarat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.
Campania de vaccinare care s-a desfăşurat în urmă cu câţiva ani la Arad  a fost un adevărat dezastru, numărul fetelor care s-au vaccinat fiind extrem de redus. Controversele legate de vaccin au constituit principala cauză a refuzului părinţilor de a-şi lăsa copiii să se vaccineze. Ministerul Sănătăţii a pus însă eşecul pe seama campaniei de informare a populaţiei, care în opinia sa, a fost insuficientă.
În eventualitatea lansării, în acest an, a programului de vaccinare anti-HPV medicii de familie îşi declară sprijinul faţă de o asemenea decizie. Mai mult, medicii doresc să se implice în mod activ în campania de comunicare şi educare a populaţiei cu privire la vaccinarea anti-HPV, campanie ce trebuie neapărat să însoţească campania de vaccinare.

Recomandările redacției