Pădurea Ceala – ecologizată de peste 300 de elevi/Zonele despădurite au fost acoperite cu puieți de stejar (foto)

0
381

Pădurea Ceala a fost curățată  în prag de primăvară cu mâinile a peste 300 de elevi arădeni. Tinerii au plantat sute de puieți de copaci, în cadrul unei ample acțiuni de ecologizare, aflată la început.

Sâmbătă, 23 martie, Colegiul Național„Preparandia – Dimitrie Țichindeal” Arad, și Asociația „Mobilizează-te!”, în parteneriat cu Parcul Natural Lunca Mureșului au dat start acțiunii de ecologizare care a angrenat sute de elevi ai unității școlare. Acțiunea a reprezentat o primă etapă din cadrul proiectului  ”Împreună pentru natură!”, un proiect de ecologizare, plantare puieți de copaci și conștientizare asupra importanței colectării selective a deșeurilor de către populație. „Peste 300 de elevi, părinți ai acestora și profesori, au răspuns pozitiv chemării și au luat cu «asalt» pădurea la ora 10.00, după ce directorul Parcului Natural Lunca Mureșului, Fulviu Moga a făcut cunoscute câteva date despre ce înseamnă pentru Arad acest parc natural. Dotați cu mănuși și saci colectori, în drumul lor spre locul de plantare, participanții au adunat gunoaiele ivite ca ciupercile după ploaie, după primul sfărșit de săptămână scăldat de soare primăvăratec. Locul de plantare, unul generos după tăierile masive de copaci doborâți de furtună acum câțiva ani, aștepta pregătit pentru cei 500 de puieți de stejar. Copiii având în dotare arșee au fost extrem de fericiți că pot face ceva pentru un mediu natural. Au fost plantați puieții, iar unele clase au ascuns și o «capsulă a timpului», în care au lăsat mesaje generațiilor viitoare, o capsulă ce va fi dezgropată de elevii de astăzi și care peste ani de zile vor putea reveni ca și părinți în aceste locuri“, a spus Gabriel Iazbinscky, profesor în cadrul Liceului Pedagogic „Dimitrie Tichindeal“ Arad.

După muncă, tinerii au avut parte și de răsplată și anume, ceaune pregătite în aer liber. Unii dintre elevi au mărturisit că ziua petrecută împreună pentru ecologizarea pădurii a fost cea mai frumoasă din viață. Proiectul continuă cu alte două etape. În luna aprilie elevii  Colegiului Național ”Preparandia – Dimitrie Țichindeal” Arad vor colecta maculatură timp de o lună și vor avea parte de ore de informare asupra modului în care trebuie păstrat mediul sănătos.

De asemenea, în luna mai va avea loc o piesă de teatru a lui Sorin Dorobanțu cu temă ecologică, iar apoi o paradă a modei cu costumații pregătite de către elevi din materiale reciclabile. La finalul proiectului elevii și toți cei implicați vor fi recompensați cu diplome din partea organizatorilor.

În proiect au fost implicate și companii private.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.