Arborii sunt tăiaţi cât se poate de aproape de pământ, pentru a nu se vedea că au fost marcaţi

Arborii sunt tăiaţi cât se poate de aproape de pământ, pentru a nu se vedea că nu au fost marcaţi

Pe raza Ocolului Silvic Valea Mare, aflat în subordinea Direcţiei Silvice Arad, se fură ca în codru. Sute de arbori din pădurea de la Bacăul de Mijloc, unul dintre satele care fac parte din punct de vedere administrativ de comuna Bata, au fost tăiaţi de la nivelul solului, pentru a nu se vedea că nu au fost marcaţi. Mai mult, o mare parte din cioate au fost acoperite cu frunze sau cu lemne putrezite, pentru a fi descoperite mai greu. Cum hoţii aveau nevoie de o gamă largă de marfă, au fost tăiaţi şi arbori mai subţiri, dar şi arbori care aveau diametrul de un metru. Potrivit martorilor, lemnele sunt cărate noaptea cu camioanele, după ce au fost pregătite în timpul zilei de câţiva căruţaşi şi muncitori care doboară arborii cu drujbele şi îi taie la metru. Înainte de a fi tăiat un arbore, se sapă puţin la rădăcină, pentru a putea fi tăiat cât mai de jos, fără ca lanţul drujbei să se rupă în pământ.

Camioanele mergeau seară de seară la încărcat

Marius Jucşor, săteanul care a sesizat autorităţile cu privire la ceea ce se întâmplă în pădure, povesteşte că a sunat pentru prima dată la 112 în mai 2013, când a văzut pentru prima dată camioane suspecte ieşind noaptea din pădure. Atunci nu a fost băgat în seamă de autorităţi. „Anul trecut, prin mai, am văzut prima dată un camion de 3,5 tone ieşind noaptea din pădure, încărcat cu lemne. Era trecut bine de miezul nopţii. Am sunat la 112, dar nu a venit nimeni. De atunci, au tot venit maşini după lemne. Au ajuns să vină în fiecare seară, să-i prindă noaptea în pădure. Ziua, mergeau oamenii cu căruţele şi pregăteau lemnele, iar noaptea le încărcau în camioane. Prin zonă sunt trei sau patru persoane care au camioane şi care se ocupă cu aşa ceva”, povesteşte bărbatul. De asemenea, acesta susţine că printre camionagii sunt persoane care au dosare penale, ca urmare a faptului că au transportat lemne furate de prin alte cantoane silvice. Despre unul dintre proprietarii de camioane, sătenii povestesc că a avut mult timp o maşină fără obloane, dar că în ultimul timp şi-a cumpărat un camion închis, pentru ca lemnele transportate să nu mai poată fi văzute. În ceea ce-i priveşte pe căruţaşi, aceştia sunt localnici, care apelează uneori şi la ajutorul boschetarilor găsiţi prin staţia CFR.

Marius Jucşor povesteşte că ultima dată când a sunat la Poliţie pentru a anunţă că se fură din pădure a fost la începutul lunii. „Seara stăteau căruţele la bariera de la ieşire din pădure, aşteptând să se întunece. Era prea de tot ceea ce se întâmplă”, mai susţine săteanul.

Cioatele sunt ascunse sub frunze şi lemne putrezite

Cioatele sunt ascunse sub frunze şi lemne putrezite

După cum era de aşteptat, faptul că a sesizat autorităţile cu privire la furturi, nu a rămas fără urmări în ceea ce-l priveşte. Indivizii pe care i-a denunţat l-au acuzat la rândul lor de agresiune, făcându-i plângere penală. „Mi-au făcut plângere penală că i-aş fi agresat când au venit după lemne. Eu singur i-am agresat pe ei, care erau opt…”, afirmă bărbatul.

În ceea ce-l priveşte, Ion Micurescu, primarul comunei Bata, spune că, de când se ştie, nu a mai auzit să se fi furat o asemenea cantitate de lemne din pădure. „Am fost informat de şeful de post că la Bacăul de Mijloc s-au făcut tăieri ilegale din pădurea care aparţine Ocolului Silvic Valea Mare. Există un gestionar al acestei păduri, iar primul este pădurarul titular de canton”, a declarat Micurescu.

Controale şi controale…

În urma sesizării făcute, au intrat pe fir şi poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor, însă controalele de specialitate sunt făcute de angajaţi ai Inspectoratului pentru Regim Silvic şi Vânătoare şi ai Direcţiei Silvice. Gurile rele susţin că silvicultorii intenţionează să minimalizeze prejudiciul, pentru ca pădurarul să nu fie dat afară.

Pe de altă parte, reprezentanţii Direcţiei Silvice ne asigură că nu se urmăreşte reducerea prejudiciului, iar ca dovadă au fost trimişi să facă verificări angajaţi ai direcţiei de la Sebiş şi Gurahonţ, adică din cealaltă parte a judeţului, care ar trebui să fie imparţiali. „La ora aceasta, a fost întocmit un proces verbal de infracţiune pentru cantitatea de 12,88 metri cubi de material lemnos, având o valoare totală, cu tot cu TVA, de 3.140,50 lei. Este vorba doar despre zona în care s-a făcut reclamaţia, unde a mers colegul de la pază cu poliţiştii. Inspecţia însă s-a extins, fiind atraşi colegi de la pază şi protecţie de la ocoalele silvice Sebiş şi Gurahonţ, care nu au colegi la Valea Mare. Va fi astfel verificată întreaga suprafaţă a cantonului. Nu pot să nu scoată în evidenţă neregulile constatate”, a declarat Gelu Zdrenghea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice.

La rândul său, Ovidiu Liber, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad, susţine că a fost întocmit un dosar penal, pentru depistarea vinovaţilor. „Poliţiştii au întocmit un dosar de cercetare penală, în urma verificărilor făcute, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tăiere ilegală de material lemnos. Având în vedere că şi Direcţia Silvică face o inspecţie, cercetările vor fi extinse”, susţine Liber.

  • A.Pop spune:

    Si padurarii, respectiv Politia si Jandarmii si-au luat partea ? Unde sunt „organele” ? Sau, suntem in tara lui Papura – Voda ?

  • hera lucica spune:

    intrebati l si pe el cu ce si a facut saivanul cu ce se ancalzeste daca a cumparat vreun lemn?

  • jucsor m. spune:

    nu e om e gunoi de acolo a trait si el si a muscat mana care la hranit.

  • Lucian Şerban spune:

    Indiferent de ce a făcut până acum, Marius Jucşor merită felicitat, pentru că i-a dat în vileag pe cei care fură fără ruşine. Aici nu se pune problema să vină câţiva săteni, care nu au cu ce să se încălzească iarna. Sunt sigur că indivizii care fură din pădurea aceasta vând lemnele pe bani frumoşi.

  • Miron Corina spune:

    Adevarul e,ca,aici,in aceasta zona,nu exista lege!Autoritatile nu iau nici o masura!Fiecare isi face legea!Daca ii suni cu vreo problema,nici nu te baga in seama!Fiecare isi face dreptate singur,ca pe autoritati nici in cot nu ii doare!O mana spala pe alta,asa intr-o buna zi ne trezim cum cineva ne da in cap pe strada si nici nu suntem bagati in seama de autoritati!Asa oameni ai legii avem!Traiasca prostia,furtul si spalatul pe maini a unora dintre autoritati!Bravo,Romania!

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției