Până la capăt

0
213

Ceea ce era de aşteptat s-a întâmplat. După ce a fost târât, fără nicio vină, până la proba contrarie, într-un scandal în care se vorbeşte de trafic de influenţă, se pomeneşte numele său şi se dau sume uriaşe de bani, iar adversarii politici îi cer demisia cu o insistenţă demnă de o cauză mai bună, preşedintele Traian Băsescu a făcut un anunţ menit să lămurească cât de cât lucrurile. Îşi va duce mandatul până la capăt. Sigur, nici nu mă gândeam că ar putea proceda altfel şi nici nu cred că ar fi trebuit să părăsescă Palatul Cotroceni, mai ales acum, când mai are doar câteva luni de stat acolo. Asta, cu atât mai mult, cu cât din înregistrările aruncate până acum pe piaţă, în care fratele său s-a lăsat provocat de denunţător şi a vorbit vrute şi nevrute, nu reiese că preşedintele ar fi ştiut de isprăvile lui Mircea Băsescu şi nici că acesta a lăsat să se înţeleagă că intervine pe lângă el pentru a-l scoate de la puşcărie pe Bercea Mondialul sau pentru a-i uşura soarta. Altfel spus, preşedintele nu are nicio implicare în acest scandal, repet, până la proba contrarie, aşa că nu are de ce să demisioneze. În fond şi la urma urmei nu este el vinovat pentru „faptele de arme” ale fratelui, cum de altfel nu este de vină nici un tată care are fiul sau fiica la puşcărie, cum nu este nici vina unui fiu, că are un tată cercetat sau condamnat. Cu alte cuvinte, din acest punct de vedere nu este normal ca cineva să răspundă pentru fapta altuia, nici pe plan penal, nici pe plan administrativ şi nici pe plan profesional.

De altfel, despre scandalul care s-a lăsat cu arestarea lui Mircea Băsescu se spune că ar putea fi instrumentat de serviciile secrete ruseşti, care au procedat într-o manieră similară şi în Polonia, pentru a destabiliza două state strâns legate de NATO şi SUA. O altă variantă ar fi că în spatele arestării lui Mircea Băsescu ar fi stat apropiaţi ai premierului, care ar fi urmărit vacantarea postului de preşedinte, declanşarea unor alegeri anticipate, acum când dreapta nu este încă cristalizată şi nu are un candidat puternic care să i se opună lui Victor Ponta, iar premierul ar fi avut astfel cale liberă spre funcţia supremă în stat. Este vorba doar despre nişte scenarii, dar trebuie să recunoaştem că sunt plauzibile. Fie vorba între noi, nici lui Dan Voiculescu, patronul Antenelor şi liderul de facto al Partidului Conservator, nu are cum să nu-i pice bine că un membru al familiei prezindenţiale a ajuns la răcoare.

Dincolo de faptul că fratele preşedintelui a intrat într-un anturaj pe care trebuia să-l ocolească cu orice preţ, dincolo de faptul că judecătorii au stabilit că este mai bine să rămână în arest pentru cel puţin 30 de zile, deci există indicii temeinice cu privire la faptul că ar fi încălcat legea, trebuie să ne gândim şi la cei care ar avea de câştigat de pe urma acestor întâmplări. Dacă este vinovat, Mircea Băsescu nu are decât să facă puşcărie, aşa cum face şi Adrian Năstase şi aşa cum au făcut, fac şi vor face mulţi dintre cei care s-au crezut ori se cred intangibili. Trebuie însă evitat ca acest caz să fie folosit pentru ducerea la îndeplinire a unor planuri ascunse, fie că acestea au legătură cu Rusia, cu PSD-ul, cu Dan Voiculescu sau cu oricine altcineva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.