După cum primarul Călin Bibarţ anunţase de mai multe ori, nu a mai fost nicio problemă ca proiectul privind parcarea subterană din Piaţa Avram Iancu să treacă la vot în CLM, datorită schimbării Codului Administrativ, care prevede că nu mai este nevoie de două treimi pentru proiectele care au legătură cu patrimoniul. Astfel, deşi până acum au reuşit de 7 ori să împiedice votarea proiectului, consilierii PSD-ALDE a trebuit să se recunoască învinşi. Cu toate acestea, nu s-au lăsat prea uşor, discuţiile în şedinţa de joi pe această temă fiind foarte animate. Consilierii PSD-ALDe şi consilierul independent Marin Lupaş au insistat pe seama riscurilor pe care le prezintă proiectul, unul dintre ele fiind posibilitatea ca la un moment dat să ne trezim că lucrările vor fi abandonate, iar în locul parcului vram Iancu vom avea doar o groapă imensă în buricul târgului.

Scump, dincolo e mai ieftin !

   Primarul Călin Bibarţ le-a reproşat preopinenţilor că, deşi ştiau că este vorba despre concesiune, nu despre bani publici, au insistat să facă nişte comparaţii cu alte oraşe, în care proiecte de acest gen au costat mai puţin de jumătate din cel anunţat de către Primăria Arad. Nu ne interesează cât îl va costa pe concesionar, a spus Bibarţ, dar PSD-iştii l-au contrat rapid : cum să nu ne intereseze, în funcţie de cât va costa proiectul, beneficiarul va plăti Primăriei mai mult, mai puţin sau nimic. Dar, asta nu a fost totul, consilierul Ciupe a avertizat, la modul foarte serios, că are informaţii sigure că sub jumătate din întreg perimetrul parcului există un adăpost antiatomic, construit prin anii 50. Chiar s-a oferit să ajute la cercetări în acest sens. Bine înţeles, primarul a zâmbit ironic şi nu l-a băgat în seamă.

Nimic nu se pierde…

A fost votat şi proiectul de rectificare bugetară, care prevede alocări suplimentare pentru reparaţiile de drumuri, în valoare de 7 milioane, 4 milioane lei pentru CTP reperezentând gratuităţile acordate pensionarilor şi elevilor, alocări financiare pentru unele reparaţii la şcoli. Cu o zi înainte de şedinţă, Călin Bibarţ preciza că luarea unor bani de la unele obiective şi mutarea lor la altele nu înseamnă nicidecum că se renunţă la acele obictive. „Accentuez, banii care se iau de la un obiectiv de investiţie şi se pun în altă parte, nu înseamnă că proiectul iniţial nu se mai face. Dar, să nu uităm, suntem în a doua jumătate a anului, când lucrările fie nu au început, pentru că nu s-au terminat licitaţiile, fie abia au fost demarate. Faţă de bugetul gândit pentru tot anul, realizăm că sumele propuse iniţial nu se vor consuma până la sfârşitul anului”.

După cum era de aşteptat, a trecut fără probleme şi punctul de pe ordinea de zi referitor la auditul gratuit primit de la BERD, despre care am relatat deja pe larg.

Recomandările redacției