Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad ia măsuri cu privire la tăierile ilegale făcute pe raza ocoalelor silvice Gurahonţ şi Lipova. Potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul instituţiei, procurorii s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea unor infracţiuni. „Având în vedere aspectele relatate în articolul publicat la data de 21.04.2016, într-un cotidian local din Arad, aspecte din care reies indicii în sensul că în cadrul Ocoalelor Silvice Gurahonţ şi Lipova, jud. Arad, s-ar fi comis fapte penale constând în tăieri ilegale de arbori şi furtul materialul lemnos rezultat, Parchetul  de pe lângă Tribunalul Arad s-a sesizat din oficiu cu privire la comiterea de către autori necunoscuţi (persoane a căror identificare certă urmează a fi realizată ulterior) a infracţiunilor prevăzute de art. 106 şi 109 din Legea nr. 46/2008”, se arată în comunicat. Este unul dintre puţinele cazuri în care procurorii arădeni s-au autosesizat în urma unor articole de presă. Asta în condiţiile în care ziarul nostru a făcut nenumărate dezvăluiri cu privire la neregulile petrecute în pădurile administrate de Direcţia Silvică Arad.

Din păcate, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad nu a putut fi contactat în cursul zilei de azi, pentru a afla mai multe detalii despre mersul anchetei.

Marcaje false şi acuze aduse de o parte şi de alta

Vă reamintim că în numărul de joi, 21 aprilie, ziarul nostru publica un articol de presă despre marcajele false şi acuzele grave care se aduc, de o parte şi de alta, de către cei implicaţi în scandalul de la Ocolul Silvic Gurahonţ. „Au apărut probleme şi la Ocolul Silvic Gurahonţ, fieful directorului DSA, Teodor Ţigan. Aici lucrează oamenii protejaţi de el, pădurarul Dănuţ Marc şi şeful de district Sorin Jiva.  Ştim în ce fel sunt protejaţi şi pentru ce. În urma sesizărilor făcute de oameni, a venit în control inginerul Gheorghe Vulcan, de la RNP. Acesta a  încercat să constate cele semnalate şi, se pare că este unul dintre cazurile în care persoanele care au făcut sesizarea au sta de vorbă cu cel trimis să facă verificările, care se pare că a aflat mai mult decât ar fi vrut să audă”, îşi începea povestea un localnic care ne-a contactat la redacţie. Acesta susţinea că neregulile ar fi fost descoperite, în prima parte a lunii aprilie, într-unul din cantoanele aflate în districtul condus de Sorin Jiva, care a preluat funcţia de şef de district nu cu mult timp în urmă. „În prima săptămână din aprile, Sorin Jiva, şeful de district «încearcă» să facă o inspecţie, găseşte 34 cioate de arbori, specia gorun, în cantiate de aproximativ 60-64 mc, pentru cunoscători, arbori în volum de circa doi mc pe piesă. S-a tăiat deci ce e mai frumos, pentru valorificare… Nu se ştie cum s-a negociat să fie aflată paguba reală, deoarece potrivit unora  aceşti arbori ar fi fost «marcaţi» cu un dispozitiv confecţionat ilegal, adică cu o ţeavă folosită pentru a ţine loc de sigiliu. Pe lângă aceşti arbori tăiaţi deja, mai erau marcaţi tot ilegal încă alţi zeci sau poate sute de arbori. Când scandalul a luat amploare, se pare că probabil pădurarul Dănuţ Marc a desigilat marcarea ilegală, care se vede de la o poştă. Unele persone spun că au filmări înainte de a fi făcută aşa-zisa demarcare”, a mai spus săteanul.

Informaţiile bărbatului au fost confirmate de alţi doi oameni din zonă. Aceştia susţin însă că pădurarul Dănuţ Marc nu ar fi avut  niciun interes să înlăture marcajul ilegal, pentru că problemele datează de pe vremea în care cantonul era gestionat de Dănuţ Jiva. „E adevărat, se fură lemne, se pun pe arbori mărci în plus, se fură cu acte în regulă. Cu un singur aviz se duc trei transporturi de lemne. Eu cred că nu Marc a făcut desigilările, dar a luat totul pe el, să scape alţii mai mari”, susţine Ioan Surda. La rândul său, Călin Surda, un fost pădurar, susţine că inspectorul de la Bucureşti ar fi trebuit să controleze tot districtul, nu doar un singur canton. „A fost o inspecţie de la Bucureşti într-un canton de care s-a ocupat pe vremuri Jiva. Ar trebui să se facă controale în tot districtul, pentru că mai sunt probleme similare”, afirmă Călin Surda.

Pe de altă parte, Sorin Jiva susţine că toate acuzaţiile care i se aduc sunt de fapt nişte minciuni, lansate pe piaţă de hoţii de lemne pe care nu i-a mai lăsat să îşi vadă de treabă. „Când am depistat o problemă, am făcut imediat raport. Luaţi legătura cu Direcţia Silvică. Nu am ascuns nimic, dar nu pot să vă dau mai multe detalii. Totul mi se trage de la hoţii de lemne, că am prins doi indivizi care tăiau arbori nemarcaţi. Mi-au distrus 300 de pomi fructiferi, au tras cu arma după nevasta mea. Nu am făcut nimic din ceea ce mă acuză ei că am făcut”, se apăra Jiva.

Probleme şi la Lipova?

Mai scriam că, din sursele noastre, se pare că aceleaşi probleme ar fi şi la Ocolul Lipova, dar s-ar încearca muşamalizarea lor, având în vedere că titularul postului de şef de ocol, Călin Bibarţ, este momentan  director general interimar al RNP.

Potrivit lui Adrian Băban, preşedintele Consiliului de Administraţie al RNP „Romsilva”, falsificarea marcajelor cu ajutorul unei ţevi este ce mai prostesc mod de a fura.

Recomandările redacției