Parcul Lunca Mureşului, târât în tribunal pentru restricţii la balastiere: administraţia ariei câştigă procesele intentate de firme

0
120

Parcul Lunca Mureşului este în conflict cu mai multe firme de exploatare care nu vor să respecte restricţiile din aria protejată.

Administraţia Parcului Natural Lunca Mureşului a fost chemată în judecată în trei procese diferite, prin care unele firme ce exploatează nisip cer anularea restricţiilor de exploatare ori chiar înfiinţarea unor noi balastiere în aria protejată, în zonele Felnac şi Pecica. Administraţia parcului se ţine însă tare pe poziţie aducând argumente puternice pentru impunerea restricţiilor în scopul protejării ariei protejate.

Potrivit studiilor deţinute de administraţia parcului, şi care au fost făcute prin fonduri europene, balastierele generează un impact negativ asupra faunei acvatice din râul Mureş, în special asupra peştilor. „Acest impact se manifestă în special prin hipoxia sau asfixia peştilor, prin rănirea sau blocarea branhiilor de către suspensiile solide şi încetinirea sau oprirea dezvoltării icrelor şi a puietului. De altfel, s-a dovedit că în zonele în care există balastiere, populaţiile de peşti sunt mai reduse decât în alte zone în care nu există astfel de lucrări. În plus, speciile de păsări care cuibăresc în zona exploatărilor şi unele  mamifere protejate de lege sunt de asemenea afectate negativ, în special de zgomotul şi vibraţiile produse de utilajele grele. Din aceste motive, consiliul ştiinţific şi administraţia parcului au impus o restricţie a exploatărilor în perioada februarie-iulie, când speciile amintite sunt în cea mai mare măsură vulnerabile. Invocând motive economice, firmele în cauză au chemat parcul în judecată, solicitând anularea acestor restricţii şi obligarea administraţiei ariei protejate la plata unor despăgubiri“, susţine Paul Hac, directorul Parcului Natural Lunca Mureşului.

Faptul că dreptatea este de partea administraţiei parcului este confirmat de câştigarea a două dintre cele trei procese intentate în ultimele luni. Cel de-al treilea se află în momentul de faţă pe rolul instanţei de judecată, agentul economic solicitând efectuarea unei expertize tehnico-judiciare.

Administraţia Parcului Natural Lunca Mureşului sesizează importanţa respectării restricţiilor şi zonelor de exploatare desemnate, astfel încât, zecile de specii protejate de lege şi habitatele comunitare din aria protejată să poată fi conservate şi în viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.