eon

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi E.ON România au anunţat, joi, înnoirea parteneriatului „Împreună pentru siguranţă” în cadrul unei conferinţe de presă.

Încheiat de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi E.ON România în luna septembrie 2012, parteneriatul a prilejuit celor două părţi derularea, la nivel naţional, a campaniilor comune de informare şi conştientizare a cetăţenilor asupra pericolelor la care se expun în cazul utilizării necorespunzătoare a diferitelor surse de energie.

La nivel naţional, numărul incendiilor la locuinţe a scăzut cu peste 500, iar cel al victimelor acestora s-a redus cu aproape 100. În aria de acoperire a companiei E.ON s-a înregistrat o scădere cu aproape 40% a numărului de intoxicaţii şi asfixii cu monoxid de carbon, iar numărul victimelor s-a diminuat cu circa 44%. Majoritatea incidentelor au fost provocate de coşurile de fum defecte sau amplasate necorespunzător, neprotejate faţă de elementele combustibile (circa 34%), precum şi de utilizarea unor instalaţii şi echipamente electrice cu defecțiuni sau improvizații(circa 22%).

În cele circa 33.000 de acţiuni derulate la nivel național pe subiecte despre siguranţă au fost distribuite peste 2,1 milioane de materiale de informare și educare preventivă (afişe, flyere, stickere etc.), numărul adulților și copiilor care au răspuns activităților ridicându-se la circa 2 milioane. Acestea sunt cifrele-cheie ale bilanţului primilor trei ani ai parteneriatului „Împreună pentru siguranţă”.

Potrivit datelor IGSU, la nivel naţional, numărul incendiilor la locuinţe înregistrate în intervalul 1 octombrie 2012-30 iunie 2015, a scăzut cu peste 500, comparativ cu perioada similară a anilor anteriori (1 octombrie 2009-30iunie 2012), ajungând la 16.275 de evenimente. Totodată, numărul victimelor, adulţi şi copii, a ajuns la 1.329, în perioada menţionată, în scădere cu aproape 100 de persoane faţă de intervalul de referinţă.

În ceea ce priveşte locul producerii incendiilor la locuinţe, în mediul rural se constată că aproape 54% dintre aceste evenimente s-au declanșat în poduri, mansarde sau la acoperişuri, în vreme ce în mediul urban ponderea acestor locuri de generare a incidentelor este de aproape 31%. Bucătăriile reprezintă principalele destinații de declanșare pentru 24,5% dintre incendii, în mediul urban, respectiv pentru 17,3% dintre cazurile consemnate în mediul rural. De asemenea, defecţiunile sau utilizarea necorespunzătoare a instalaţiilor electrice sau a aparaturii electronice din dormitoare se regăsesc în topul cauzelor care au generat 17% din totalul incendiilor înregistrate atât la oraşe, cât şi la sate.

În următoarea perioadă,în cadrul campaniei “R.I.S.C. – Siguranţa NU este un joc de noroc!” se propune continuarea acţiunilor care urmăresc atragerea atenţiei în mod deosebit asupra riscurilor majore care decurg din utilizarea necorespunzătoare a instalaţiilor şi echipamentelor care folosesc gaze şi electricitate, precum şi asupra pericolelor la care sunt expuşi copiii lăsaţi nesupravegheaţi fie în locuinţe, fie în diverse locuri din preajma instalaţiilor electrice.

Activităţile de informare şi prevenire derulate în comun de E.ON România şi I.G.S.U.au primit deja numeroase aprecieri şi confirmări care le plasează în categoria celor mai ample campanii de responsabilitate socială derulate în România pe teme de siguranţă.

Recomandările redacției