Mai mulţi vânători care au participat, duminica trecută, la o vânătoare organizată pe unul dintre fondurile controlate de omul de afaceri Cristian Chişmorie sunt acuzaţi că au vânat… în vecini. Marius Budea, un fost paznic de vânătoare, susţine că a făcut mai multe filmări din care reiese că participanţii vânau de fapt pe un fond aparţinând statului. „Mă deplasam pe drumul dintre Dumbrava şi Budeşti, pentru a ajunge la nişte parcele de pământ pe care le am în zonă. La aproximativ 20 de metri de podul peste Valea Obârşiei am văzut un bărbat de aproximativ 30 de ani, aşteptând în poziţie de vânătoare. Am urcat panta şi am văzut un alt vânător. Cunoscând zona, mi-am dat seama că erau pe un fond gestionat de Direcţia Silvică”, îşi începe povestea Marius Budea. În continuare, acesta susţine că ştia că se organizează o partidă de vânătoare pe fondul Tisa-Luncşoara, controlat de Chişmorie. În aceste condiţii, bărbatul povesteşte că a sunat la 112. „Mi s-a răspuns că voi fi contactat în câteva minute de cineva de la Poliţie. Între timp, am făcut rost de numărul de telefon al tehnicianului silvic de la Ocolul Gurahonţ, pentru a-l întreba dacă în zona respectivă se organizează o vânătoare sau e încălcare de limită. Mi-a răspuns că nu se organizează nicio vânătoare. Am mers în continuare vreo 200-300 de metri, trecând pe lângă alţi doi-trei vânători care era în poziţie de tragere. Am oprit apoi maşina la vreo 200 de metri de fondul lui Chişmorie şi am sunat un poliţist de la Gurahonţ căruia i-am povestit că am sunat la 112, de unde mi s-a promis că voi fi sunat de cineva de la Poliţie, dar au trecut 20 de minute, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Ulterior am sunat din nou la 112, pentru a vedea ce se întâmplă. M-a sunat în schimb paznicul de vânătoare de la ocol,  căruia i-am spus spus pe unde sunt vânătorii”, a continuat să povestească bărbatul.

„Poliţia a ajuns după o oră”

După ce a vorbit cu angajatul ocolului silvic, fostl paznic de vânătoare mai spune că a văzut un alt bărbat ieşind de undeva din partea dreaptă a drumului spre Budeşti, îndreptându-se spre fondul lui Chişmorie. Mai mult, acesta povesteşte că după şase-şapte minute ar fi ieşit un alt vânător de pe fondul statului. „Au mai trecut alte câteva minute şi au ieşit  trei vânători de pe fondul Ocolului Silvic Gurahonţ. Aveau armele în poziţie de vânătoare pentru că goana nu era terminată. După ce au ieşit toţi vânătorii de pe fondul statului, a apărut şi echipajul de la 112. Trecuse cam o oră de când am sunat prima dată. În înregistrările pe care le-am făcut se vede ora la care i-am filmat şi că după vreo 40 de minute după ce am sunat au început să iasă vânătorii de pe fondul statului”,  a încheiat Marius Budea, nu înainte de a menţioana că a fost ameninţat de către participanţi cu tot felul de controale, având în vedere că, acesta susţine că printre ei ar fi fost poliţişti şi angajaţi APIA. În plus, acesta a lăsat să se înţeleagă că participanţii ar fi fost anunţaţi că urmează să vină Poliţia, astfel încât ar fi avut timp să se retragă pe fondul unde aveau autorizaţie.

Organizatorii susţin că nu au fost de faţă, dar că s-au respectat limitele

Pe de altă parte, Cristian Chişmorie susţine că persoanele care au participat la vânătoarea organizată pe fondul pe care-l gestionează au respectat limitele respectivului fond. Nu am fost prezent la respectiva vânătoare, dar din câte am înţeles reclamaţia nu s-a confirmat. Cel care a făcut această reclamaţie, a mai făcut alte 12 reclamaţii. De la el mă aştept să fiu reclamat că nu respect nici legea gravitaţiei. Aşa poţi să spui orice despre oricine, dacă nu poţi să probezi. Mai multe date vă poate da domnul Ioan Marţiş, cel care a organiazat acea vânătoare, a declarat Chişmorie.

Ioan Marţiş a ţinut la rândul său să precizeze că a existat o autorizaţie eliberată pentru Fondul 64 Tisa-Luncşoara, dar că nu ştie nici el cu exactitate ce s-a întâmplat, pentru că nu era în momentul în care a apărut reclamaţia în zonă. „Eram la Pâncota, astfel încât am întârziat. Am ajuns cu vreo cinci minute înainte să vină Poliţia. S-a verificat autorizaţia, iar paznicul de vânătoare de pe fondul vecin a spus că nu s-au încălcat limitele. Cei care au participat au fost foarte supăraţi din cauza acestor probleme, pentru că ei au mers acolo să vâneze nu să dea explicaţii”, susţine Marţiş.  

În ceea ce-i priveşte reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad susţin că niciun vânător nu a încălcat vreo lege în momentul în care Poliţia a ajuns acolo. „Conform dispoziţiilor legale s-a făcut un proces verbal de intervenţie şi s-au făcut verificări. Nu s-a constatat săvârşirea infracţiunii de braconaj cinegetic. Toţi cei 24 de vânători posedau autorizaţie legală de vânătoare. Cercetările vor fi continuate de colegii noştri de la Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase”, a declarat Ovidiu Liber, purtătorul de cuvânt al IPJ Arad.

Pe de altă parte, surse din cadrul Poliţiei susţin că în astfel de cazuri sunt trimişi poliţişti din apropierea locului în care există indicii că s-ar fi săvârşit vreo faptă, dar că poliţistul care a fost trimis a ajuns cu întârziere din cauza terenului accidentat.

 

 

 

 

Recomandările redacției