Complexul Muzeal Arad a comemorat 52 de ani de la moartea compozitorului Emil Monția. Cu acest prilej partitura „Cântec de primăvară” (muzica: Emil Monția; versuri: Ștefan Octavian Iosiv) a fost prezentată publicului în premieră, devenind totodată exponatul lunii trecute.

De altfel, trebuie spus că în cadrul Complexului Muzeal Arad, la Șiria funcționează Muzeul Memorial  „Ioan Slavici şi Emil Monţia”. Acesta este deschis de marți până duminică, între orele 9-17. Aici poate fi vizitată

expoziția permanentă, dedicată vieții și activității compozitorului Emil Monția.

„Pornind de la patrimoniul cultural, aflat în fondul Muzeului Județean (azi Complexul Muzeal Arad), a fost reconstituită camera de lucru a compozitorului, cuprinzând fotografii de familie, mobilierul original, pianul, instrumente muzicale, partituri, culegeri de folclor, afișe ale operelor sale. Prin documentele personale, diplomele primite din partea Casei Regale a României, premiile obținute în anii ’50, expoziția dedicată lui Emil Monția ilustrează ascensiunea artistică a compozitorului arădean”, susține Adelina Stoenescu de la Compartimentul de Relaţii Publice al Complexului Muzeal Arad.

În continuare, aceasta prezintă câteva repere din viața compozitorului din Șicula  care a trăit la Șiria. „Născut în 25 decembrie 1881 (stil vechi)/06 ianuarie 1882 (stil nou), la Șicula, în comitatul Arad, «într-o familie preoțească săracă», cum afirma chiar Monția, a absolvit cursurile liceale, universitatea și a urmat cursuri de muzică la Timișoara, Oradea și Viena. A absolvit Facultatea de drept a Universității din Cluj, iar din anul 1907 a practicat avocatura la Șiria. În anii primului război mondial, de pe frontul din Galiția, a ajuns în Rusia, unde a studiat muzica rusească, la Kiev, cântând în orchestra operei. Emil Monția se numără printre fondatorii Operei din Cluj și din Timișoara, fiind unul dintre artiștii care au înființat Societatea Compozitorilor Români. Este cunoscut publicului din țară și străinătate pentru opera «Fata de la Cozia», jucată pe scena  operei din Cluj și Timișoara, interpretată și la Arad. Mai mult de jumătate de secol a adunat și prelucrat folclor românesc, iar lucrarea «111 doine și cântece poporale românești, pentru voce și pian» a primit premiul Societății Compozitorilor Români. S-a stins din viață în 16 februarie 1965, la Șiria,  fiind înmormântat în cimitirul ortodox.  Din anul 1970, corul de amatori ai Casei de Cultură a Municipiului Arad, format din coriști ai Filarmonicii din Arad, poartă numele apreciatului compozitor arădean”, a ținut să precizeze Adelina Stoenescu.

Recomandările redacției