De circa 33 de milioane de euro este nevoie pentru ca Aradul să aibă un nou spital Matern, precum și secții de Chirurgie Infantilă și Pediatrie. Proiectul pentru aceste investiții este unul cu acte-n regulă, după ce ani de zile nu au fost decât promisiuni și încercări
eșuate de accesări de fonduri. Deși la Matern, în locația actuală s-au făcut unele investiții, construirea unui nou spital este vitală pentru Arad. Noul spital ar urma să coste mai puțin decât s-a estimat inițial și anume, 40 de milioane de euro.
După cum s-a anunțat, încă de anul trecut, Compania Naţională de Investiţii va finanța construirea unui spital care va cuprinde Maternul și toate specializările pentru copii. Noua unitate spitalicească va fi construită în incinta Spitalului Județean, iar lucrările ar urma să fie gata peste trei ani – după arată documentele Consiliului Județean.
Astfel, în ședința trecută a Consiliului Județean, consilie- rii au aprobat Studiul de Pre­fezabilitate pentru realizarea obiectivului de investiţie „Construire Secţii Obstetrică-Ginecologie şi Neonatologie, Secţie Chirurgie Infantilă, Secţia Pediatrie din incinta Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad”.
CJA ar urma să plătească doar cheltuielile neeligibile
Potrivit documentelor proiectului, valoarea totală a investițiilor propuse este de 32.518.784 de euro. Din total, Compania Naţională de Investiţii ar urma să suporte cei peste 31,1 milioane de euro, Consiliului Județean – în a cărui administrare se află Spitalul Jude­- țean, rămânându-i cheltuielile neeligibile. Practic, CJA are de plătit aproape 1,4 milioane de euro.
Noul corp de clădire pentru secțiile Obstetrică – Ginecologie și neonatologie, Chirurgie Infantilă și Pediatrie va fi construit pe o suprafață de 2.640 de metri pătrați. Proiectul cuprinde renovarea Secției de Pediatrie II.
Parte din cheltuieli vor aco­peri lucrări de relocare a secțiilor Neuropsihiatrie Infantilă și Centru de Sănătate Mintală, precum și de demolare a mai multor corpuri de clădire existente.
Din fonduri nerambursabile se va construi și noua secție de Oncologie. Administrația județeană a mai obținut o finanţare de 13 milioane de lei pentru acest proiect. Totalul investiţiei este estimat la 12,946 milioane de lei, din care finanţarea prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală este 12,454 milioane lei, iar contribuţia Consiliului Judeţean este de aproximativ 492.000 de lei. Durata de realizare a investiţiei se estimează între 24 şi 36 de luni. Construcţia propusă pentru modernizare are regim de înălţime demisol + parter + etaj. Investiţa se va realiza în clădirea de pe strada Vicenţiu Babeş.

Recomandările redacției