„A venit îngerul şi mi-a zis: de atâta amar de vreme te veghez ca să ajungi om de ştiinţă şi tu până acum n-ai inventat nimic! Cum să nu; am inventat; numai că ştiinţa pe care am creat-o este atât de subtilă, încât uneori se confundă cu firescul. Ea se numeşte hemografia, adică scrierea cu tine însuţi.“
Nichita Stănescu, autorul rândurilor mai sus puse, dacă ar fi trăit, poimâine, duminică, ar fi împlinit optzeci de ani. Sau cum îi plăcea lui să spună, ar fi dat ocolul Soarelui împreună cu pământul rostogolitor de optzeci de ori.
Nichita Stănescu, creator de limbă românească, alături de Eminescu, Arghezi şi Blaga, inventatorul necuvintelor s-a confundat cu poezia, pe care a scris-o cu sângele din propria-i viaţă.
Întâmplarea (!?!) a făcut ca viaţa lui pământească să se sfârşească la cinci­zeci de ani, în ziua de 13 Decembrie 1983. Exact în data în care tipografii îşi sărbătoresc ziua meseriei lor de făcut cărţi. Nichita s-a topit precum aliajul tipografic în drumul lui spre cuvinte-necuvinte. El s-a pulverizat într-o stea din Constelaţia Gutenberg, tri­miţându-ne din când în când veşti de acolo de sus, prin străvezii fulgi ai mieilor de marte (vai vouă celor care nu v-aţi prins că fulgii de zăpadă din aceste zile sunt lacrimile îngheţate de Cosmos ale lui Nichita!).
În acest an, astronomii au anunţat în mod public că Pământul va fi lovit de explozii solare. „Richard Fisher, director al Diviziei de Heliofizică de la NASA a dez­văluit că Planeta Pământ va fi lovită de radiaţii magnetice provenite din exploziile solare care vor avea loc în 2013.”
Nimic mai fals! Cei de la NASA nu sunt pregătiţi suficient, Richard Fisher este un savant naiv. De fapt Planeta Pământ este lovită de dorul lui Nichita pentru noi, pământenii de limbă română; iar exploziile solare sunt de fapt cli­pi­rea genelor ochilor lui, care fac sforţări cosmice ca să ne vadă.
De acolo, din Univers, unde îşi trăieşte nemurirea, Nichita ne trimite veşti prin diferite noduri şi prin diferite semne; pe care noi, cei ce-i citim opera încercăm fără folos să le dezlegăm. Şi-l tot citim şi nu ne mai săturăm, căci cartea Lui este atinsă de aripa eterică a îngerului care i-a vegheat poezia şi viaţa.
Dacă ar fi trăit, Nichita Stănescu ar fi împlinit optzeci de ani de viaţă pământeană. Dar să nu fim trişti! Duminică noaptea el va da o agapă acolo, sus, unde vor fi prezenţi toţi prietenii lui, umplând Universul. Apoi, ne va face cu mâna prin­tre stele, salutându-ne amical. Dacă nu mă credeţi, priviţi duminică seara cerul. Veţi rămâne surprinşi când veţi constata cât de mulţi prieteni are, atât în Zenit, cât şi în Nadir. La mulţi ani Nichita!

  • dorinaavramut spune:

    Domnule Petre Don,

    tot cu Nichita, la baza, redau mai jos un citat din Fiul si un citat Tatal, amandoua izvorate se pare din dragoste de Duhul Sfant !? Ia vedeti , este frumoasa „Lectia despre cerc” ? Domnule jurnalist , matematica e simpla iar NASA este cat se poate de pregatita sa va furnizeze toate raspunsurile pe care singuri vi le-ati fabricat, fie si in limba materna!

    „Sper sa nu faci prostii.Deja am vb cu un politist si esti monitorizata.Fii deci atenta si nu mai teroriza oamenii, daca nu vrei dosar penal.”- Dacian Don

    “Tuturor acelora care fac rău cu voia lor lui Lady UTA, le urez cu res­pect următoarele:
    Să nu vadă niciodată un apus frumos de soare fără să nu-l mănânce limba şi gleznele; să nu aibă parte de o femeie decât dacă bate mătănii spre Mecca şi face incantaţii zeului vântului, Eol; când vrea să-l citească pe Emi­nescu să i se împleticească limba şi să nu găsească sarea la masă; să-i fie rău când îi e bine; să caute în neştire strada Poetului şi să dea mereu de strada Abatorului; să aştepte cu o umbrelă deschisă preventiv inaugurarea fântânii artezene de pe Mureş, cântând balada ciobanului care şi-a pierdut turma; să-i vină soacra în vizită şi să nu plece şase luni; să-şi încurce proprii copii cu ai vecinului; să stea cocoţat pe turla Bisericii Roşii şi să ceară ploaie pentru culturile de primăvară; să vrea să meargă pe un stadion de fotbal şi să ajungă întotdeauna la Bodega „Broasca săltăreaţă.“ Să vi­seze rufe-ntinse şi să vorbească prin somn, recitând din cartea de telefon. Gata!” – Petre Don,”Blestem din dragoste de Lady UTA”

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției