Situaţie mai mult decât îngrijorătoare în ceea ce priveşte creşterea numărului bolnavilor de HIV-SIDA din judeţul Arad. Ceea ce în mod normal trebuia să se apropie de eradicare, având în vedere gradul de educaţie, creşterea nivelului de civilizaţie, dar în special accesul mai mult decât suficient la informaţie, la care se adaugă siguranţa din spitale şi nivelul de igienă, fenomenul HIV-SIDA cunoaşte o evoluţie inversă. În evidenţa Compartimentului HIV-SIDA al Secţiei de Boli Infecţioase Adulţi din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad se regăsesc peste 200 de pacienţi infectaţi cu aceas­tă maladie. Din nefericire, însă numărul bolnavilor infectaţi este cu mult mai mare. „Pentru fiecare bolnav declarat sunt cel puţin alţi cinci nedeclaraţi, conform statisticii naţionale. În evidenţa noastră se regăsesc peste 200 de bolnavi înscrişi, însă suntem siguri că numărul real al bolnavilor depăşeşte o mie. Şi mai grav însă este faptul că numărul celor infectaţi se află într-o creştere îngrijorătoare. În urmă cu zece ani erau raportaţi 70 de

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

bolnavi, iar acum sunt peste 200“, ne-a declarat dr. Mirandolina Prişcă, şef Secţie Clinică Boli Infecţioase Adulţi şi Compartiment HIV-SIDA, din cadrul Spitalului Judeţean Arad.
Bisexualitatea – principalul mod de infectare
În ciuda faptului că ne lăudăm cu un oraş ecumenic, în care găsim poate cea mai diversificată paletă de secte şi culte religioase, se pare că mulţi dintre arădeni duc o viaţă depravată. „Cea mai mare problemă o reprezintă bisexualitatea, este cea mai răspândită cale de transmisie a virusului HIV în Arad. Comportamentul sexual este cel mai impor­tant factor. Cei mai mulţi bolnavi infectaţi sunt cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, respectiv 30 – 50 de ani. Cu alte cuvinte, populaţia activă din punct de vedere sexual. În alte oraşe din ţară precum Bucureştiul, Constanţa sau Tg. Mureş majoritatea cazurilor se transmit prin droguri. La noi însă principalul factor de transmisie este bisexualitatea“, atrage un semnal de alarmă dr. Prişcă.
SIDA, la un click distanţă
Atenţie la anunţurile de prostituţie de pe net! Internetul este plin de „oferte“ se­xuale oferite de „escorte“ în schimbul unor sume de bani. Practic, prostituţia s-a mutat de pe marginea drumurilor în apartamente de lux, unde clienţii sunt atraşi de fete cu forme apetisante care îi îndeamnă la „clipe neuitate de plăcere“. Puţini sunt conştienţi însă că acele clipe de plăcere pot distruge vieţi. Una dintre oferte venea chiar din partea unui transsexual. „Acest băiat care se prostitua a venit la noi, iar în urma analizelor a fost depistat pozitiv. Am anunţat imediat autorităţile, însă nimeni nu îl poate constrânge să se oprească din activitatea sa. Conform legii, însă persoanele seropozitive sunt obligate să spună partenerului sexual că este infectat. În caz contrar, se răspunde penal. Nimeni nu poate garanta că acest lucru se şi întâmplă“, susţine Prişcă.
Generaţia ’89, cea mai afectată
Din motive care nu se ştiu, cel puţin oficial, copiii născuţi în anul 1989 au avut foarte mult de suferit. Un număr foarte mare dintre aceştia au fost găsiţi seropozitivi. Chiar dacă medicii probabil că au interdicţie să vorbească, vina pentru infectarea copiilor născuţi în 1989 o poartă chiar sistemul medical. Informaţia este desigur neoficială, dar se pare că de vină ar fi fost seringile infectate cu care se administrau vaccinuri copiilor. În acest moment, din acea generaţie, mai sunt 60 de bolnavi. „Toţi sunt însă monitorizaţi, urmează un tratament şi sunt foarte bine. Sunt persoane care au o viaţă normală, şi-au făcut studii, şi-au clădit cariere şi şi-au întemeiat familii. Au copii sănătoşi, care nu au moştenit boa­la. Speranţa de viaţă a unui bolnav este de 50 de ani din momentul infectării, însă pot exista şi excepţii“, ne spune dr. Prişcă.
Intelectualii îngroaşă rândurile infectaţilor
Dacă în anii trecuți virusul își făcea loc, cu precădere, în comunitățile cu educație mai scăzută, cu intelect mai redus, acum foarte multe persoane infectate au parte de studii superioare. Totodată SIDA se asociază cu alte boli, precum sifilisul sau gonoreea. Cea mai frecventă asociere este însă cu tuberculoza. „Fiecare caz în parte reprezintă o dramă, un șoc. Unii primesc vestea mai ușor, alții nu își revin niciodată. Fiecare caz este unul particular, cu suferințele și consecințele sale. Este mare nevoie de un psiholog în astfel de situații. La Arad nu există, dar la Timișoara au un psiholog care încearcă să atenueze trauma celui care află că este pozitiv. Din păcate însă, numărul îmbolnăvirilor crește îngrijorător. În anul 2018 au fost luni cu câte patru sau cinci cazuri noi. Cea mai mare problemă o reprezintă comportamentul sexual. Oricine trebuie să știe să nu aibă contacte sexuale întâmplătoare, cu persoane abia cunoscute, iar dacă contactul are totuși loc, atunci trebuie să fie neapărat protejat“, susține dr. Mirandolina Prișcă.
Tratament costisitor
Tratamentul unui bolnav de SIDA este foarte costisitor și trebuie luat întreaga viață, zi de zi. Din fericire, dacă putem spune așa, tratamentul este suportat de stat.
Compartimentul HIV-SIDA din Arad consumă 400.000 de lei în fiecare lună doar pentru tratamentul bolnavilor. Monitorizarea unui bolnav costă 200 de lei și constă în spitalizare de o zi, în cadrul căreia are loc evaluarea clinică și biologică a pacientului. De asemenea, un bolnav de SIDA beneficiază de pensie specială din partea Statului român.
Adrian Cotuna

Recomandările redacției