Filiala Judeţeană Arad a Confederaţiei Patronatul Român trage un semnal de alarmă cu privire la creşterea impozitelor. Confederaţia a realizat un studiu în cele mai mari 50 de localităţi ale României, în funcţie de numărul de persoane, pentru a vedea care este procentul cu care se majorează impozitele aferente anului 2016. Conform studiului respectiv, la Arad, impozitul rezidenţial se va majora cu 50% comparativ cu anul aces­ta, în cazul clădirilor nerezidenţiale reevaluate în ultimii cinci ani cu 1620,56%, iar în cazul celor nerezidenţiale nereevaluate cu… 2943%. „Necesitatea acestui studiu s-a impus din dorinţa de a vedea cum aplică autoritatea locală prevederile noului Cod Fiscal privind taxele locale pe construcţii atât pentru persoanele fizice ce deţin o locuinţă rezidenţială cât mai ales cât vor impozita construcţiile/locuinţele deţinute de persoane fizice şi folosite în activităţi economice, cunoscute în limbaj uzual ca sedii de firme ori de PFA. În acest context, amintim faptul că din anul 2016 impozitele se calculează în funcţie de destinaţia construcţiei respectiv destinaţie rezidenţială – locuinţa sau destinaţie nerezidenţială – economică. Potrivit acestor clasificări, consiliile locale stabilesc pentru prima dată în ultimii 25 ani impozitele într-un interval permis de Codul Fiscal astfel: pentru clădirile cu destinaţie rezidenţială, impozitul este posibil de stabilit între nivelul minim de 0,08% şi un nivel maxim de 0,2% din valoarea impozabilă a construcţiei. Pentru clădirile deţinute de persoane fizice cu destinaţie economică, impozitul poate fi stabilit între procentul de 0,2% şi procentul de 1,3% din valoarea construcţiei – şi vom afirma valoarea de piaţă a construcţiei, dacă aceasta a fost construită, dobândită sau reevaluată în ultimii 5 ani.
Pentru clădirile destinate activităţii economice deţinute de persoanele fizice, dobândite, construite sau nere­- evaluate în ultimii 5 ani, procentul de impozitare este impus de Codul Fiscal în procent de 2% din valoarea construcţiei. Ca să fie totuşi o majorare, că doar fiecare modificare de Cod Fiscal aduce şi o majorare, nu numai o relaxare fiscală, autorităţile au strecurat în formula de calcul a bazei impozabile două majorări instrinseci scriptice ale bazei de impozitare: prima este majorarea valorii pe metru pătrat de construcţie la suma de 1.000 lei aplicabilă în anul 2016 faţă de actuala prevedere a Codului Fiscal, când un metru de construcţie din beton sau cărămidă era evaluat la 935 lei, ocazie cu care observăm o creştere automată a valorii impozabile de 6,95%; o creştere a coeficientului de măsurare la exterior a construcţiei la 1,4 (40%) aplicabile în 2016 faţă de coeficientul valabil în 2015 de 1,2 (20%)”, se arată într-un comunicat de presă al Filialei Arad a Confederaţiei Patronatului Român, semnat de preşedintele Marin Crişan.
Reprezentanţii Patronatului vin şi cu un sfat pentru persoanele fizice care deţin o construcţie folosită într-o activitate economică nereevaluată în ultimii cinci ani. Aceştia trebuie să apeleze la un evaluator pentru a stabili valoarea impozabilă a construcţiei şi să depună până pe data de 31 martie 2016 o declaraţie de impunere la direcţia de taxe locale.

Recomandările redacției