Perioada foarte lungă pentru obţinerea avizelor de la ISU, limitarea numărului de persoane într-un local sau neconcordanţele din legi sunt doar câteva dintre nemulţumirile patronilor de cluburi şi restaurante din Braşov. Peste 30 de administratori s-au întâlnit pentru a-şi scrie toate aceste nemulţumiri într-o petiţie pe care vor să o trimită Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi Guvernului. În plus, patronii spun că pompierii vin rar pentru avizare sau consiliere şi astfel nu ştiu dacă localul lor corespunde sau nu normelor PSI.
Conform Digi24, patronii de restaurante şi cluburi şi Braşov se uită cu groază peste listele unde sunt enumerate documentaţiile necesare pentru dosarul care se depune la ISU. Doar pentru un singur aviz li se cere o maculatură stufoasă. Multi dintre ei nu au autorizaţii de la ISU pentru că, spun ei, şi-au depus dosarele de mai bine de un an şi încă miciun pompier nu a venit în control, să le dea autorizaţia de funcţionare.
„(Reporter: Când aţi avut utlima dată un dialog cu cei de la ISU sau un control de la ISU?) Eu sunt de 5 ani aici în societate şi niciodată n-au venit”, spune Aurelia Botea – administrator restaurant.
„Dispunem de staţii de incendiu, de trei ieşiri foarte mari, senzori de căldură, senzori de fum, absolut tot ce ne-a impus ISU. La fel, nu a venit nimeni în control. Noi am depus actele, sunt pe rol”, spune Gabriel Sorica – administratorul unui club.
O altă nemulţumire a patronilor se referă la faptul că noile prevederi ISU prevăd un spaţiu de 4 metri pătraţi pentru fiecare persoană din local. Iar asta le limitează extrem de mult numărul de clienţi. Şi ajung astfel să refuze consumatori, şi implicit şi veniturile au scăzut semnificativ.
„Weekend-ul ăsta a trebuit să refuzăm cel puţin 400-500 de oameni. Suntem 20 şi ceva de angajaţi acolo, în momentul de faţă noi putem să funcţionăm cu 2 barmani şi 2 ospătari. Automat, 4 ospătari şi 4 barmani trebuie să plece în momentul de faţă”, spune Marius Văduva – administratorul unui pub.
Administratorii de puburi sunt nemulţumiţi de faptul că nu există o legislaţie comună între instituţii. Kiskin Barbaros are localuri deschise şi în Marea Britanie şi în Braşov. El spune că în Anglia autorităţile fac verificările înainte ca patronii să reabiliteze clădirile
„Întâi îţi iei toate avizele şi apoi începi să investeşti în locaţie”, spune Kiskin Barbaros – administratorul unui restaurant.
Deşi puţini patroni de localuri au primit vizita celor de la ISU în ultima perioadă, au învăţat să gestioneze singuri eventualele situaţii de urgenţă
„La mai mult de o săptămână de când ministerul administraţiei şi internelor a dat dispoziţie să se verifice toate localurile din ţară, ISU Braşov nu a putut încă să ne informeze câte localuri au autorizaţie de funcţionare sau nu, şi nici câte controale sau amenzi au dat în ultima perioadă”, relatează Mirela Palcu – reporter Digi24 Braşov.
Petiţia semnată de peste 30 de persoane va fi trimisă inspectorului şef ISU şi prefectului judeţului.

Recomandările redacției