Aura-IonMedicii de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad au colaborat de mai multe ori cu victimele tragicului accident aviatic din Munţii Apuseni, în urma căruia două dintre acestea şi-au pierdut viaţa. „Doctorii Radu Zamfir şi Sorin Ianceu, rezidenta Aura Ion, una dintre victimele care şi-a pierdut viaţa în accident, şi Răzvan Petrescu, copilotul lui Adrian Iovan, au fost, nu o dată, la Spitalul Clinic Judeţean Arad. Aceştia au făcut parte din echipa care a prelevat organe de la pacienţii din Arad care au intrat în moarte clinică. Munca lor, alături de cea a medicilor de la secţia ATI din spitalul nostru, a salvat vieţi omeneşti“, ne-a declarat dr. Adrian Wienner, directorul medical al Spitalului Judeţean Arad.
În ziua teribilului accident, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Arad a primit un ordin de prealertare. Ordinul a fost dat la câteva minute după ce s-a aflat de accident, mai exact la ora 16.32, urmând ca elicopterul SMURD de la Arad să fie pregătit în orice clipă să se îndrepte spre locul tragediei. În cele din urmă, nu a fost nevoie de intervenţia sa.
Dr. Radu Zamfir a plecat de la UPU Cluj, unde a fost internat după accident, şi s-a întors în cursul zilei de ieri la Bucureşti, rămânând internat la Institutul Fundeni. Acesta a declarat că pe aripile avionului s-a depus un strat de gheaţă în urma căruia aparatul de zbor a pierdut din înălţime, a pierdut un motor şi, atunci când au ieşit din ceaţă, nu s-a mai văzut nimic altceva decât copaci. „Totul a decurs iniţial bine, pe parcursul trecerii munţilor avionul a jivrat, a pierdut în înălţime a pierdut un motor am văzut copacii de aproa­pe după care ne-am recules de la faţa locului care mai traumatizaţi, care prinşi în avion. A durat ceva până să fim găsiţi. Ne-am descurcat cum am putut încercând să îi ajutăm pe toţi”, a declarat medicul.
Referitor la starea de sănătate a pilotului Adrian Iovan după accident, acesta a spus: „Domnul Iovan era prins între fiarele avionului, am încercat să îl descarcerez, nu am reuşit. Ulterior a devenit inconştient. Datorită lui suntem în viaţă. Îi datorăm viaţa”.
Totodată medicul a mai precizat că imediat după ce şi-a ajutat colegii, a stabilit coordonatele locului în care se aflau prin intermediul telefonului sau mobil şi le-a transmis mai departe, celor autorizaţi. Legat de tânăra studentă de 23 de ani, prezentă de mai multe ori la Spitalul Judeţean Arad, dr. Zamfir a spus că a încercat să o resusciteze, însă era inconştientă.
În ceea ce priveşte timpul petrecut în pădure, medicul a mai spus că a simţit că totul a trecut foarte repede: „Mie mi s-a părut că trecut jumătate de oră”.
Medicul se afla în avionul care s-a prăbuşit între judeţele Alba şi Cluj. La bord se mai aflau alţi trei medici, o studentă la Medicină Militară, un pilot şi un copilot. Pilotul, Adian Iovan, şi studenta în vârstă de 23 de ani şi-au pierdut viaţa în urma accidentului. Echipa de medici plecase din Bucureşti şi se îndrepta spre Oradea, pentru a preleva un ficat ce trebuia a fi transplantat unei paciente cu cancer.
Răzvan Petrescu, copilotul avionului, este în stare critică, acuzând un şoc hipovolemic ca urmare a hemoragiei masive, iar medicii Valentin Calu, Cătălin Pivniceru şi Sorin Ianceu sunt în stare medie spre gravă, cu fracturi multiple.
Al patrulea medic aflat în avion, Radu Zamfir, este în stare relativ bună, având doar răni superficiale.
Cei şapte membri ai echipajului au fost găsiţi de echipajele de salvare, după mai mult de cinci ore de căutare.

Recomandările redacției