primar Birchis Ioan Gutu

În perioada19-25 iulie, la Eforie Nord s-a ținut Adunarea Generală a Asociației Comunelor din România (A.Co.R.). Din județul Arad sunt câteva zeci de primării membre în această asociație ce susține problemele comunelor dar la ședința ținută pe malul Mării Negre au participat doar patru: din Semlac, Hășmaș, Fântânele și Birchiș.

Din spusele primarului Ioan Guțu, din Birchiș, patru subiecte au fost în topul dezbaterilor: cadastrul, salarizarea personalului din administrațiile de comune, modificări la statutul ACoR și propuneri pentru modificări la Legea 215/2001 – Legea administrației publice locale.

Subiectul cel mai dezbătut, cel legat de Cadastru a suscitat un foarte mare interes, fiind absolut necasră încheierea acestui proces.

„A fost prezent la una din ședințe și Virgil Nanu, director la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară și prin urmare ne-am putut expune problemele de care ne lovim în acest domeniu foarte-foarte important pentru întreaga țară în fața unei persoane avizate. Deși Legea 7/96 (repetat revizuită) – Legea cadastrului și a publicității imobiliare – tocmai s-a mai modificat, în iulie 2015, am aflat că vor urma alte modificări ceea ce noi considerăm că nu este de bun augur. Dezbaterea s-a axat astfel pe modalitățile prin care guvernul și-a propus accelerarea implementării programului național de cadastru, până în toamnă. Se propune ca pentru realizarea de măsurători cadastrale să se organizeze licitații în fiecare comună în parte… Noi, primăriile de comune, speram ca aceste demersuri să se simplifice și să fie mai ieftine pentru ca operațiunea de cadastrare în întregul ei să se încheie cât mai urgent“ ne spunea Ioan Guțu.

Situația este deosebită deoarece în acest an – la schimbarea lor” – și Registrele Agricole au fost în întârziere mare: circa 5 luni. „Registrele Agricole sunt întocmite în urma declarațiilor oamenilor – adică sunt declarative, prin urmare este foarte necesară finalizarea Cadastrării care este oglinda strictă a realității din teren, de aceea ne dorim tu toții finalizarea ei cât mai rapidă“ ne mai preciza experimentatul primar al comunei Birchiș.

În plus, pe ordinea de zi au mai fost și alte probleme precum cele legate de o serie de memorii la diferite cazuri generate de neconcordanțe între diferite acte normative – neconcordanțe sesizate și de alte primării dar care nu peste tot au aceleași efecte – memorii depuse și deocamdată rămase fără răspunsuri, ceea ce duce la întârzieri în unele lucrări.

Recomandările redacției