„Talentul tău este darul lui Dumnezeu pentru tine. Ceea ce faci el este darul tău pentru Dumnezeu”, spunea scriitorul şi pedagogul Leo Buscaglia, iar noi putem afirma că profesorul arădean Paul Krizner este un tânăr plin de talent. Talent ce se manifestă prin toate acţiunile sale drept „darul său pentru Dumnezeu”. Glasul său de înger încântă mii de credincioşi ce trec pragul bisericilor unde acesta este cântăreţ de strană. Talentul de profesor şi-l manifestă din plin la catedrele şcolilor unde a fost şi este dascăl de excepţie. Deşi de formaţie teolog, Paul Krizner nu ezită să treacă şi pragul istoriei, fiind admis recent ca doctorand la Institutul de Istorie „George Bariţiu” de la Academia Română, filiala Cluj-Napoca. În ceea ce priveşte condeiul, Paul Krizner se află la al treilea volum de eseuri, iar cuvintele sale se remarcă prin intensitate, sinceritate, impresie, forţă şi originalitate expresiei, oricărui critic fiindu-i dificil să stabilească dacă eseurile sunt pur literare, filosofice sau teologice, reprezentând însă câte puţin (sau mult) din fiecare.

Volumul Picături din veşnicie este alcătuit din trei părţi distincte, în care autorul aduce în faţa cititorului câteva Picături din veşnicie, câteva reflecţii mai mult sau mai puţin personale din Pământul nefericiţilor, şi, nu în ultimul rând, Insomnii de gânduri. Eseurile sunt inspirate din viaţa de zi cu zi a autorului, ele putând însă fi retrăite de fiecare dintre cei care lecturează volumul. Toate aceste experienţe reprezintă o modestă contribuţie la pregătirea omului pentru scopul final a vieţii: întâlnirea cu Iisus Hristos şi intrarea în Împărăţia Cerurilor. Fiecare eseu constituie o adevărată piatră de încercare sau o experienţă care să ajute omul să treacă mai uşor printre nedreptăţile din jur ce se ivesc la tot pasul.

Cu siguranţă dacă citim aceste eseuri puse pe hârtie de Paul Krizner, vom reuşi să ne înfrumuseţăm puţin existenţa, reuşind să trecem cu capul sus şi cu un zâmbet pe buze pe lângă feţele fără chipuri (cum sunt descrise în eseul Multe feţe, puţine chipuri) sau să uităm de frigul care parcă se accentuează tot mai mult între cei care în trecut, ne erau apropiaţi (Mi-e frig de frigul dintre noi). Poate ar fi mai bine să trecem pe la Magazinul cu amintiri frumoase sau poate ar fi mai de folos să vorbim cu O pasăre la geamul meu. Viaţa cotidiană parcă ne duce la robotizare, aşa ne întrebăm adesea dacă Au trecut zile sau ani…? şi, deodată, ne trezim că trăim pe Pământul morţilor în viaţă. Dar să punem deoparte gândurile negre şi pesimismul şi să fim conştienţi că pentru toţi oamenii există o fericire, o scăpare, care este Iisus Hristos, Cel care ne oferă în fiecare zi momente de fericire şi iubire, depinzând de noi dacă dorim sau nu să le vedem şi să le trăim. Astfel, să ne bucurăm alături de Paul Krizner de frumuseţea vieţii de zi cu zi (Dincolo de ani, Sub alt colţ de cer), de frumuseţea fiecărui anotimp (Sfârşit de octombrie, Ploaie de noiembrie) şi să savurăm O picătură din veşnicie sau să ne regăsim Acolo unde apune soarele. În paginile volumului regăsim şi un studiu fascinant privind opera sculptorului român de talie mondială, Constantin Brâncuşi, şi esenţa sa teologică analizată de Paul Krizner în eseul Picături teologice în opera lui Brâncuşi.

Un proverb spune că: „O carte este un dar, pe care îl poţi deschide iar şi iar”, iar volumul Picături din veşnicie se doreşte (şi reuşeşte!) a fi un adevărat cadou şi o lectură captivantă la ceas de seară, bucurându-ne de frumuseţea ideilor şi creşterea sufletului pe aripile artei mântuirii.

Drd. Gabriela Adina Marco, Ioana Nistor

Recomandările redacției