• Partea de nord a județului Arad a fost inclusă în zona de siguranță
  • O bună parte din țară se află în zona roșie.
  • În județ nu a fost înregistrat niciun caz de pestă porcină africană, deși unele
    publicații naționale lăsă să se înțeleagă acest lucru.
  • În cazul a 13 fonduri de vânătoare a fost suplimentată cota la mistreți.

Comisia Europeană a realizat, recent, o hartă a focarelor de pestă porcină africană din UE. După cum se știa și înainte, o bună parte din țară, mai precis 17 județe și Capitala, se află în zona roșie, având în vedere că boala își face de cap, băgând spaima în crescătorii de animale. Potrivit G4Media.ro, România e țara cea mai afectată de virus, cu aproape jumătate din județe aflate în zona roșie – focare de pestă descoperite în mod oficial.
Având în vedere că județul Bihor a fost inclus în zona roșie, partea de nord a județului Arad, adică toate zonele care se află deasupra liniei descrise de localitățile Macea, Șiria, Bârzava, Toc, care se intersectează cu Drumul Național 7 și DN7, se află în zona albastră, mai precis în zona de siguranță. Deși G4Media.ro anunța că în zona albastră au fost descoperite cazuri de pestă la mistreți, lăsând astfel să se înțeleagă că și partea de nord a Aradului se află în această situație, dr. Viorel Agud, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor susține că acest lucru nu este adevărat. „Harta despre care vorbiți este reală, corespunde datelor pe care le-am transmis și noi mai departe, însă în județ nu au fost înregistrat niciun caz de pestă porcină africană. Zona albastră este o zonă de siguranță, având în vedere că se află în vecinătatea județului Bihor. Pentru a preveni răspândirea virusului de la porcii mistreți la porcii domestici, am cerut și ni s-a aprobat suplimentarea cotei de vânătoare la mistreți în 13 fonduri de vână­­- toare”, a declarat Agud. Astfel, dacă inițial, cota de vânătoare era de 464 mistreți, a fost aprobată împușcarea a încă 223 de animale.
Reguli stricte
Potrivit reprezentanților Autorității Naționale Sanitar-Veterinare, „în zona roșie sunt incluse județele unde pesta porcină africană evoluează în exploatațiile de porcine domestice și/sau la populația de porcine sălbatice, dar și județele limitrofe acestora, în care NU evoluează
focare de PPA, dar sunt considerate ca fiind expuse unui risc crescut de contaminare”.
În județele incluse în zona roșie este permisă circulația porcilor vii, transportul de material seminal, al cărnii, al produselor și al subproduselor în interiorul zonei de restricție, cu excepția celor aflate pe rază de zece kilometri în jurul focarelor. „Menționăm că sunt acordate derogări pentru animalele sănătoase aflate în zona de restricție, care, după testare, pot părăsi zona afectată spre abatorizare şi carnea poate fi comercializată. Derogarea se acordă de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din județul respectiv (în baza Deciziei 2014/ 709/UE), după realizarea unor teste și îndeplinirea unor condiţii stricte, prin care se asigură că produsele comercializate sunt sigure și nu prezintă risc de răspândire a virusului PPA. Este interzisă: circulația porcilor vii, a transportului de material seminal, a cărnii, a produselor și a subproduselor provenite de la aceștia, în afara zonei de restricție”, susțin veterinarii. Despre zonele albastre, cei de la ANSVSA spun că este vorba de fapt de zone tampon, în care sunt incluse „județele aflate între zonele de risc și cele libere de boală. În aceste județe nu sunt impuse restricții privind mișcarea porcilor, a cărnii, a produselor și a subproduselor provenite de la aceștia, dar în care este intensificată monitorizarea stării de sănătate a porcilor și a circulației acestora”.

Recomandările redacției