„De acum înainte, America va fi pe primul loc. Toate deciziile de tip comercial, fiscal, în materie de imigraţie şi politică externă vor fi luate în beneficiul angajaţilor americani şi familiilor americane. Trebuie să ne protejăm frontierele de alte ţări, care ne fac nouă produsele, ne fură companiile şi ne distrug locurile de muncă. Vom avea prosperitate şi putere. Voi lupta pentru voi cu toată puterea mea, nu vă voi părăsi niciodată. America va începe să câştige din nou aşa cum nu a mai făcut până acum. America va fi pe primul loc […] Vom încerca să avem relaţii de prietenie şi bunăvoinţă cu naţiunile lumii, dar cu înţelegerea faptului că este dreptul tuturor naţiunilor să îşi pună interesele pe primul loc. Nu vom impune nimănui modul nostru de viaţă, dar acest mod de viaţă trebuie să fie un exemplu de urmat”, a spus printre altele, în discursul pe care l-a ținut la ceremonia de învestire, Donald Trump, cel de al 45-lea președinte al Statelor Unite ale Americii.
Dincolo de declarațiile sale controversate, dincolo de faptul că în campania electorală s-a poziționat cam la extreme, dacă privești lucrurile din perspectiva unui american simplu, sunt niște cuvinte pline de bun-simț.  Poate nouă, care am beneficiat și încă beneficiem de sistemul de securitate oferit de SUA nu ne prea convine faptul că s-ar putea ca interesele Marelui Licurici să nu mai fie aceleași cu ale noastre, atunci când  vine vorba despre relațiile cu Rusia lui Vladimir Putin, trebuie să recunoaștem că fiecare stat are dreptul
să-și urmărească propriile interese. Nu că America nu și le-ar fi urmărit până acum cu vârf și îndesat, dar ceea ce face Trump nu este altceva decât să spună lucrurilor pe nume. Mai mult, el afirmă cu subiect și predicat că este dreptul tuturor națiunilor să-și pună propriile interese pe primul loc și promite că americanii nu vor mai impune nimănui modul lor de viață, deci ar cam trebui să se termine cu acțiuni de genul invadării Irakului, a „primăverii arabe”, a susținerii unor facțiuni armate din Siria care luptă împotriva unui președinte ales, oricât ar fi el de crud sau
inuman. Deci fiecare ar trebui să-și vadă de ceea ce se întâmplă în ograda proprie.
Dacă mesajul a fost înțeles cât se poate de bine de premierul maghiar Viktor Orban, sper ca același lucru să se întâmple și în România. Sper ca politicienii noștri să înceapă să pună pe primul loc interesele noastre, ale românilor, nu ale altor state partenere sau ale unor organisme internaționale.
În contextul în care SUA și Rusia par să facă pași spre găsirea unui numitor comun, nu ar mai trebui să ne pese de ceea ce spune Marele Licurici, dacă avem și noi interese comune cu Moscova, dacă vrem să facem afaceri cu Iranul sau dacă este avantajos pentru noi să strângem legăturile cu China. Nu de alta, dar am avea mai multe de câștigat decât dacă rămânem în expectativă, așteptând un semn de peste Atlantic sau de la Bruxelles, pentru că și Uniunea Europeană nu face decât să-și urmărească propriile interese.
În încheiere aș vrea să mă refer puțin la relațiile cu China, având în vedere că la Arad funcționează una dintre cele mai active filiale ale Casei Româno-Chineze. Datorită acestei asociații, Aradul ocupă un loc foarte important în relațiile dintre cele două țări. Nu de mult, județul a fost vizitat de ambasadorul Chinei, iar la începutul săptămânii, prestigioasa Academie de Dans din Beijing a trimis aici o trupă, pentru a susține un spectacol pe scena Teatrului Clasic „Ioan Slavici”. Ca să nu mai vorbesc despre bursele obținute de tinerii arădeni care doresc să învețe în China. Nu mai rămâne decât ca și autoritățile locale și județene să se implice suficient de mult pentru ca legăturile de natură culturală să fie urmate de legături economice avantajoase pentru ambele părți. De pe urma unei astfel de relații nu am avea decât de câștigat, orice ar spune cei care ar putea să ne caute nod în papură prin diverse capitale occidentale.

Recomandările redacției