Pe scena Teatrului arădean: Gaițele, de Alexandru Kirițescu

0
77

Fără îndoială, una dintre piesele, care încă de la premiera din 16 martie 1933 și până astăzi, a avut un succes de public uluitor este Gaițele, piesă ce alcătuiește împreună cu Marcel&Marcel și Florentina, „trilogia burgheză” Cuib de viespi. Generații de regizori și de actori au excelat, creând spectacole antologice. Recitesc textul lui Kirițescu cu reală desfătare, precum și cronicile dramatice păstrate în cărți sau pe internet despre lecturile scenile ale Gaițelor.

Mărturisesc că așteptam cu interes să văd spectacolul lui Laurian Oniga, mai ales, că un complex de împrejurări a făcut să nu îl văd nici la premieră și nici după aceea. M-am pregătit, așadar, pentru „întâlnirea” cu Gaițele, făcând abstracție de rezerva pe care am auzit-o în repetate rânduri, că spectacolul este prea lung. Așadar am mers la Teatru fără prejudecăți și „sine ira et studio”, hotărâtă să asist vreme de  trei ore la spectacolul jucat la Arad, precum întotdeauna de la premieră, cu casa închisă, deci cu un public care își dorea să participe la „evenimentele” tragi-comice ale clanului Duduleanu.

Am recunoscut în preambulul spectacolului vocea lui Laurian Oniga, dar și textul lui Alexandru Kirițescu, chiar dacă regizorul nu a precizat, precum ar fi fost firesc, că prezintă un fragment din Cum am ajuns să scriu această piesă?,prin care Al. Kirițescu, străduindu-se să intre în tiparele proletcultismului, recunoaște, citez: „…M-am străduit cu adevăr și mânie să demasc lumea putredă ce mi se dezvăluise în toată hâda ei goliciune”. Desigur, Al. Kirițescu, în ani 1930, când scrisese piesa, jucată pentru prima dată la Craiova de către trupa Bulandra, gândea cu totul altfel. Dar, asta este, să recunoaștem, că  Al. Kirițescu nu este singurul scriitor care a încercat „să o dreagă” după anul 1944, cu toate că nu este o scuză!!!

Revenind la spectacolul în discuție, apreciem opțiunea regizorului Laurian Oniga pentru această piesă, în fond, un cadou pentru public deoarece întotdeauna, la Arad și pretutindeni, Gaițele au stârnit aplauze cvasigenerale. Laurian Oniga este un intelectual, cu temeinice lecturi despre teatru, dar nu numai, binecunoscut pentru câteva montări antologice. De această dată însă,spectacolul propus este monoton și plictisitor. Textul este admirabil, cu replici și situații comice savuroase. Dar Laurian Oniga nu cred că are umor. Spectacolul său este tern și inert, trezind totuși interesul prin câteva idei regizorale interesante. În primul rând, dă consistență scenică unui personaj, altminteri marginal, și anume Fraulein, devenită marea stăpână a casei Duduleanu. Nu pot să cred că anume regizorul a dorit să estompeze partiturile scenice ale „gaițelor” spre a-i crea privilegiul Angelei Petrean Varjasi de a crea un rol cu totul remarcabil.  Un rol alcătuit de Angela Petrean Varjasi cu varii nuanțe și subtilități, care translează interesul privitorului spre un personaj, care dă greutate spectacolului. Apreciez ideea regizorului de a introduce, dincolo de text, scena unei „legături” speciale între Fraulein și Wanda Serafim, o scenă elaborate minuțios și interpretată cu grație de Angela Petrean Varjasi și Carmen Butariu. Nu aș spune că introducerea unui personaj pe care regizorul Laurian Oniga l-a numit Profesorul de pian (Ilko Gradev) este o inovație a regizorului, deoarece am întâlnit pianul (melodii interpretate la acest divin instrument muzical) și în alte montări ale Gaițelor lui Kirițescu. Cum nu cred că este o inovație a regizorului nici introducerea unor cântece în spectacol, cântece binecunoscute, dar aparținând unor genuri diferite. Le-am ascultat cu plăcere. Sunt cântece care sigur îi plac și lui Laurian Oniga, și nouă, dar care, credem, nu se justifică prin omniprezența lor în spectacol. Cum nu cred că se justifică nici scena în care actorul Dan Covrig vizualizează, ce-i drept, cu vădită plăcere și strădanie (interpretându-l pe George Duduleanu), muzica patriotică ce se aude din parcul orașului (se pare, Craiova, unde se și desfășoară acțiunea piesei și unde a și avut loc premiera ei).

Lizica Mihuţ

Continuarea pe www.lizicamihut.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.