Avocatul Remus Borza, reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelectrica, a adus, recent, în discuţie subiectul „băieţilor deştepţi” care fac afaceri cu energie. Acesta a declarat pentru Mediafax că firmele de stat care produc energie pierd anual zeci de milioane de euro din cauza acestor „băieţi deştepţi”, care din punctul meu de vedere sunt de fapt nişte indivizi ce pot fi asemănaţi foarte bine cu căpuşele. De ce spun acest lucru? Motivul este foarte simplu. Aceşti traderi de energie sau cum le spune, pentru a nu fi numiţi simplu, hoţi, au aranjat lucrurile de asemenea manieră încât România să exporte energie ieftină şi să cumpere energie scumpă.  Dacă ar întreba cineva care este culmea  afacerilor, răspunsul nu ar putea fi decât unul, să vinzi ieftin şi să cumperi scump.

Acest lucru este cu atât mai revoltător cu cât consumatorii din România sunt puşi să plătească nişte preţuri astronomice, pentru că, nu-i aşa, când există o „gaură” undeva, trebuie să o acopere nu cei care au produs-o, ci oamenii de rând, adică clienţii companiilor de electricitate, cărora li se umflă facturile, invocându-se tot felul de motive, de la necesitatea introducerii unei taxe pentru sprijinirea producătorilor de „energie verde”, până la scumpirea combustibilului folosit la producerea curentului electric. Aşa s-a procedat în România după Revoluţie, aşa se procedează şi acum, iar autorităţile de reglementare din domeniu nu au alt rol decât să vină în sprijinul celor care fac averi colosale pe spatele românilor.

Sigur, beneficiarii unor astfel de afaceri păguboase pentru români pot veni în sprijinul acţiunilor lor cu tot felul de teorii, cu tot felul de principii aplicabile în Uniunea Europeană, care vorbesc despre liberalizarea pieţii şi alte lucruri de acest gen. Mă îndoiesc însă că există  vreun principiu de drept sau vreun act normativ european care să oblige un stat să-şi jecmănească cetăţenii pentru ca cineva să poată face afaceri extrem de profitabile de pe urma lor. Pentru ca astfel de jafuri să nu mai poată avea loc, ar trebui să se interzică ca diverse companii să poată cumpăra energie electrică sub preţul plătit de consumatorii din România, iar energia ieftină, produsă cu precădere în hidrocentrale, să fie direcţionată înspre consumatorii casnici, ceea ce rămâne să meargă la consumatorii industriali şi eventual la export. În plus, taxele percepute de distribuitori, transportatori şi furnizori trebuie să fie minimale, la fel şi taxele percepute de stat, pentru a nu încărca factura, cum se întâmplă în prezent. Numai aşa se va stopa jaful din industria energetică, iar consumatorii casnici vor avea posibilitatea să plătească mai puţin.

Recomandările redacției