autostrada paginaLocuitorii oraşului Pecica care au avut ghinionul să aibă terenuri pe traseul Autostrăzii Arad-Nădlac şi care nu au fost despăgubiţi în prima etapă au parte acum de un adevărat calvar. Dacă vecinii lor ceva mai norocoşi au primit între 4,3 şi 5,2 euro pe metru pătrat, 251 de pecicani au fost despăgubiţi iniţial cu sume de 20 de ori mai mici. Nemulţumiţi de situaţia în care au fost puşi în urmă cu câţiva ani, mulţi localnici şi-au căutat dreptatea în Justiţi, unele dintre procese nefiind finalizate nici până în momentul de faţă.
„Primele liste cu despăgubiri au apărut la Primărie, cam prin mai-iunie 2010. Preţul oferit era cuprins între 4,3 Euro şi 5,2 Euro pe metru pătrat. Din partea Companiei Naţionale de Autostrăzi au venit câţiva jurişti, care împreună cu membrii unei comisii din cadrul Primăriei Pecica au luat de la oameni cererile prin care se solicitau despăgubirile. Au acceptate cereri doar de la o parte dintre cetăţeni, restul fiind amânaţi pentru următoarea tranşă. Banii au venit peste 30-40 de zile. Iniţial trebuie să depunem şi noi cereri în decurs de două săptămâni, dar am fost amânaţi până în decembrie. În 26 mai 2011 s-a publicat în Monitorul Oficial lista cu persoanele expropriate şi sumele acordate. De aici rezultă că ni se plătesc despăgubiri mult mai mici decât la vecinii noştri. În loc să primim între 4,3 şi 5,2 Euro pe metru pătrat, ni se dă între 17 şi 20 de eurocenţi, conform unei aşa-zise grile notariale”, susţinea în 2011 unul dintre proprietarii nemulţumiţi.
Localnicii cred că această grilă a fost stabilită pentru o zonă de munte, pentru că la Pecica terenurile agricole se vând mult mai scump. Conform grilei stabilite de Guvern, hectarul de teren costă 2.000 de Euro, în timp ce la Pecica cel mai ieftin pământ se vinde cu 2.500 de Euro, preţul mediu fiind de aproximativ 3.500 de euro. „Iniţial trebuia să primesc 2.800 de euro, dar am rămas cu 110, pentru că de la 4,5 Euro, preţul a fost redus la 17 eurocenţi. Suntem extrem de nemulţumiţi. Cunosc o familie care trebuia să primească 250.000 de euro şi a mai rămas cu 5.000 de lei. Este inacceptabil”, se plângea un alt localnic, în momentul publicării listei cu sumele care se plătesc în tranşa a doua.
Primarul anunţă că între timp preţurile au crescut
Până şi cei care nu au avut de primit niciun ban din partea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale sunt revoltaţi de nedreptatea făcută de Guvernul Boc. „La noi, terenul agricol se vinde şi cu 5.000 de euro hectarul. Cei care au primit despăgubiri în jur de 3 euro pe metru pătrat au fost mulţumiţi. Au fost şi situaţii în care un hectar a fost evaluat la 1.700 de euro, ceea ce e mult prea puţin. Vă daţi seama că oamenii vorbesc între ei şi află cât au primit ceilalţi”, povesteşte un fermier din localitate.
La rândul său, primarul Petru Antal îi sfătuieşte pe toţi proprietarii nemulţumiţi să se adreseze instanţelor de judecată, de­oarece o parte din procese au fost câştigate, semn că judecătorii au înţeles faptul că două terenuri aflate unul lângă altul nu pot fi evaluate la preţuri atât de diferite. „Problema datează din 2010. Oamenii au început procesele, iar o parte dintre ei au câştigat sume aproximativ egale cu ceea ce s-a plătit în prima tranşă, obţinând mult mai mult decât li s-a ofe­rit iniţial. Îi sfătuiesc pe toţi care sunt nemulţumiţi să se adreseze instanţei, pentru că au şanse mari să câştige. Mai mult, din 2010 până acum preţu­rile au crescut. Orice judecător vede că pen­tru acelaşi teren nu se poate da două preţuri diferite. Hectarul de teren agricol se vinde la noi în medie cu 3.500 – 4.000 de euro, dar dacă ai o suprafaţă mai mare, compactă, se poate ajunge şi la 5-6.000 de euro”, ne-a declarat Antal.

Recomandările redacției