pecica seminar nitratiSpecialiştii din cadrul proiectului „Controlul integrat al poluării cu nutrienţi”, derulat de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice au susținut recent, pentru a doua oară în Pecica, un seminar de informare. Proiectul se derulează în judeţele cu risc mare de poluare cu nitraţi (în special în urma practicării intensive a agriculturii şi a creşterii animalelor) şi urmăreşte informarea asupra practicilor agricole care previn contaminarea pânzei freatice. Prin acestui proiect a fost construită la Pecica o platformă de gunoi de grajd (în vecinătatea fostei unităţi militare) care permite depozitarea în condiţii de siguranţă a de­şeurilor de origine animală, ce pot fi folosite apoi ca îngrăşământ. Construcții de acest gen sunt și în alte 30 de localităţi din ţară.
În cadrul seminarului s-a explicat că există metode simple şi nu foarte costisitoare pentru depozitarea gunoiului de grajd în gospodării – accesibile şi pe site-ul www.inpcp.ro. Esenţial este să se prevină infiltrarea deşeurilor în sol, mai ales în urma expunerii la precipitaţii.
Partea a doua a seminarului a constat în analiza mai multor surse de apă din Pecica. Prima oprire a fost la Momac, apoi la fântâna de pe strada 401, cele mai utilizate fântâni publice din oraş, iar rezultatele au fost foarte bune, neexistând poluare cu nitraţi.
Au fost luate probe şi din mai multe fântâni aflate în gospodării situate în diferite puncte ale oraşului, concentraţia de nitraţi găsită fiind între 5 şi 500 de mg/litru, în funcţie de adâncimea şi starea fântânii. Nivelul din apa de consum maxim admis în România este de 50 de mg; în cazul copiilor nu este recomandată o va­loare mai mare de 10 miligrame pe litru.
În mod neașteptat, analizele au găsit fântâni cu nivel peste cel admis, în gospodării fără animale, datorat unor surse de poluare aflate în vecinătate. Alături de Pecica, din proiect mai fac parte Bocsig şi Macea.

Recomandările redacției