dacia primaPenticostalii conduşi de tatăl fostului deputat Lucian Riviş Tipei, un aliat important al primarului Falcă, se extind în municipiu. După ce fostul Cinematograf Mureşul a fost transformat, recent, într-un lăcaş de cult neoprotestant, duminica aceasta vine rândul Cinematografului Dacia, cel mai cunoscut cinematograf din Arad, să fie folosit pe post de biserică penticostală. Din informaţiile noastre, pastorul căruia i-a fost repartizată această adunare este fratele aceluiaşi deputat Lucian Riviş Tipei.
În ceea ce-i priveşte, arădenii cu care am stat de vorbă nu văd cu ochi buni faptul că cinematograful va fi transformat, chiar şi pentru câteva ore în fiecare săptămână, în adunare penticostală. Oamenii spun că membrii cultului cu pricina au în zonă şi alte lăcaşuri de rugăciune, astfel încât, în mod normal, nu s-ar impune apariţia altuia, cu atât mai mult cu cât este vorba despre un loc de care foarte mulţi arădeni sunt legaţi sentimental. „Nu mi se pare deloc o idee bună ca aici să se facă aşa ceva. Tot timpul a fost cinematograf şi aşa trebuie să rămână”, susţine Cristian Filimon. „Pe centru nu mai există un alt cinematograf, aşa că nu pot să am decât cea mai proastă părere de faptul că aici se va face o adunare penticostală”, susţine o arădeancă. Şi Mihai Stana, un alt localnic întâlnit în faţa cinematografului, se declară împotriva transformării acestui cinematograf în lăcaş de cult penticostal. „Sunt total împotrivă. Nici atât nu merită Aradul, să aibă un cinematograf care să rămână cinematograf? Am împlinit 63 de ani şi îmi amintesc de filmele pe care le-am văzut aici în tinereţe. Primăria ar trebui să facă ceva în domeniul culturii. Penticostalii au ajuns să ne domine. Domnul Tipei are unde să predice, are o biserică în Grădişte, împreună cu tatăl său. Să se mulţumească cu ce are. Ajunge câte adunări avem în Arad. Sunt şi aşa prea multe”, este de părere Stana. La rândul său, Ioan Mercea se aşteaptă ca locatarii blocului să fie deranjaţi din cauză că cinematograful îşi va schimba destinaţia. „Nu mi se pare normal ceea ce se întâmplă. Penticostalii au o adunare aici în apropiere, dar şi într-o zonă învecinată. Nu înţeleg de ce să mai facă una la cinematograf. Cred că locatarii din bloc vor fi deranjaţi de ceea ce se va întâmpla”, spune bărbatul.
Fără licitaţie
Pentru a vedea cum a fost posibil  ca Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor România Film să cedeze Cinematograful Dacia celor de la cultul penticostal am cerut lămuriri de la directorul adjunct Elena Incrosnatu. Aceasta susţine că sala va fi închiriată, în fiecare duminică, timp de patru ore, fără a se fi făcut însă o licitaţie în acest scop. „Cinematograful Dacia este închiriat în fiecare duminică, timp de patru ore. În restul timpului se vor proiecta filme. Am apelat la această soluţie, din cauza numărului mic de spectatori şi a faptului că cheltuielile sunt mari. Nu am făcut licitaţie, pentru că am încheiat contractul doar până la sfârşitul anului, iar în astfel de cazuri, legea nu prevede necesitatea organizării unei licitaţii”, a declarat Elena Incrosnatu. Aceasta mai spune că Cinematograful Dacia rămâne singurul din Arad care aparţine România Film.
Cinematografe abandonate
Trebuie spus că niciunul dintre celelalte cinematografe care au existat la Arad înainte de revoluţie nu mai este funcţional. Primăria a preluat cinematografele Solidaritatea, Grădişte, Arta şi Studio, iar Mureşul a găzduit o vreme una dintre cele mai cunoscute discoteci din oraş, pentru ca apoi să devină lăcaş de cult pentru membrii unei biserici neoprotestante. „Pentru cinematografele Solidaritatea şi Grădişte sunt pregătite lucrări de renovare şi reabilitare, imobilele degradându-se în ultimii 20 de ani, de când nu au mai funcţionat. Urmează să li se găsească câte o destinaţie. Se au în vedere activităţii culturale sau proiecţii periodice. Cinema Arta era singura clădire salubră. Acolo se ţin deocamdată diverse evenimente, şedinţe publice şi avem în vedere să organizăm şi activităţi culturale de genul unei cinamateci”, a declarat Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei.
În ceea ce priveşte Cinema Studio, aceasta spune că în momentul preluării de către Primărie, imobilul era abandonat de mult timp, acolo începând deja lucrările de igienizare.

Recomandările redacției