miscareActivitatea fizică regulată, chiar dacă este începută târziu de cei vârstnici, le-ar înmulți cu trei șansele acestora de a ‘îmbătrâni sănătos’, potrivit unui studiu publicat marți, relatează AFP.

Studiind timp de opt ani un eșantion de 3.500 de persoane cu vârsta medie de 64 de ani, o echipă de cercetători britanici a arătat că cei care desfășurau o activitate fizică regulată moderată sau viguroasă aveau de șapte ori mai multe șanse să îmbătrânească frumos decât persoanele inactive.

Șansele erau de trei ori mai mari și în rândul celor 10% care au desfășurat o activitate fizică doar între 2002 și 2010 și au fost sedentari înainte, potrivit studiului publicat în revista de specialitate British Journal of Sports Medicine, care face parte din grupul British Medical journal (BMJ).

La sfârșitul perioadei studiate, o persoană din cinci era considerată sănătoasă, în timp ce patru din 10 au dezvoltat o boală cronică, unul din cinci suferea de depresie sau de tulburări cognitive, iar o treime, de o dizabilitate cel puțin parțială.

Pentru a ajunge la acest rezultat, cercetătorii, conduși de dr. Mark Hamer, epidemiolog la University College London, a luat în considerare principalii alți factori susceptibili de a avea un efect asupra îmbătrânirii, precum fumatul, consumul de alcool, starea civilă sau resursele financiare, precizează agenția de presă franceză.

Deși nu există un consens pe acest subiect, oamenii de știință au estimat că ‘îmbătrânirea sănătoasă’ poate fi definită prin faptul de a nu suferi de o boală cronică, tulburări cognitive ‘majore’ sau ‘limitare semnificativă’ a capacității fizice, precum și a fi sănătos mintal.

‘Acest studiu susține politicile de sănătate publică care încurajează vârstnicii să aibă o activitate fizică, chiar și la o vârstă deja avansată’, concluzionează cercetătorii.AGERPRES/

Recomandările redacției