cazierPersoanele care intenţionează să îşi depună dosarul sau candidatura pentru ocuparea posturilor la stat vor avea nevoie de cazierul medical. Cazierul medical este un dosar care cuprinde acte cu date medicale complete ale angajatului. Are rolul de a atesta particularităţile medicale sau starea de sănătate a bugetarului. Va cuprinde reţete, analize, radiografii şi teste medicale care atestă drumurile făcute, de-a lungul timpului, de angajat pe la medici.
Acest cazier ar putea fi depus odată cu candidatura pentru un post la stat sau după 30 de zile de la preluarea funcţiei. Va fi actualizat de fiecare dată când survin modificări în starea de sănătate prin documente oficiale procurate de la medic.
O astfel de măsură este necesară, în special în cazul demnitarilor, autorităţilor publice sau şefilor de agenţii, pentru ca angajaţii să nu se mai folosească de starea de sănătate pentru a obstrucţiona justiţia sau a se sustrage unor îndatoriri de muncă.
Cazierul medical are menirea de a stopa feno­menul amplu al  „bolnavilor închipuiţi“, care intră în concediu medical fără justificare şi care nu-şi fac îndatoririle pe motive medicale inexistente sau care-şi amâna înlocuirea din funcţie, din cauza unor boli inventate. Prin depunerea cazierului medical, actualizat continuu, astfel de persoane nu mai pot scăpa de răspunderea în faţa legii.
În cazul în care dosarul se dovedeşte a fi fals sau angajatul la stat se plânge de o boală sau afecţiune pe care cazierul medical nu o justifică, riscă să fie acuzat de fals şi uz de fals şi să primească amenzi cuprinse între 50 şi 2000 de lei. Aceleaşi sancţiuni se vor aplica şi în situaţia în care bugetarul nu îşi depune cazierul în intervalul prevăzut de lege.
Chiar dacă intenţiile celor care vor să introducă un astfel de cazier medical sunt pozitive, reprezentanţii medicilor de familie sunt destul de sceptici. „În momentul de faţă există un dosar medical al fiecărui angajat. Orice act medical nu poate fi atacat decât la Colegiul Medicilor. Nu se poate contesta un diagnostic al unui medic decât la colegiu. Introducerea «cazierului» ar presupune o nouă lege care s-ar suprapune în mare parte cu una existentă deja“, ne-a declarat dr. Adrian Dărăbanţiu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Arad.

Recomandările redacției