Expresia „eu  te-am făcut,  eu te  omor” este mai actuală  ca  oricând la PSD. Nu că  ar fi vrut ei asta, numai  că Grindeanu, premierul a ce a mai rămas practic  din Executiv  nu se dă dus.  Ba chiar i s-a alăturat și Ponta.  Ieri PSD a ajuns să citească o moțiune de cenzură  împotriva propriului Guvern, intitulată ,,România nu poate fi confiscată!”. Ăsta  este faptul și nu  altul, chiar dacă se încearcă a prezenta lucrurile ca și cum s-ar  dori  îndepărtarea unui corp străin. Este clar că civilizația politică l-ar fi obligat pe Grindeanu să plece  acasă, dacă partidul i-a retras sprijinul. Dar  faptele  sunt  acestea.
Reformele trebuie să
continue
Deputatul Dorel Căprar, preşedintele PSD Arad, consideră că seria reformelor în favoarea poporului român trebuie să continue, conform agendei stabilită în Programul de Guvernare şi neapărat în ritmul necesar cu respectarea termenelor de implementare. În plan politic, liderul social democrat este de părere că demersul partidului de a-i retrage sprijinul politic premierului Sorin Grindeanu şi cabinetului său este unul corect, care are la bază o evaluare pertinentă a guvernării.  „Spun aceste lucruri pentru că am văzut şi am studiat alături de colegii mei din CEX, punct cu punct rezultatele evaluării activităţii Guvernului Grindeanu. Cred că normal era ca acesta să-şi însuşească criticile din acest raport şi nu să ne întoarcă spatele în şedinţă în momentul analizei performanţelor sau nerealizărilor acestei formule guvernamentale. Cetăţenii au votat un Program de Guvernare şi o formaţiune politică, PSD, nu o persoană, fie ea oricare, Grindeanu sau altul. Repet, miza partidului este doar programul de guvernare! Pentru noi şi mai ales pentru ţară este important ca săptămâna viitoare să se declanşeze procedurile constituţionale pen­-tru construcţia noului Executiv, condus de un premier nominalizat de către partid. Nicio criză politică nu este bine venită, însă prin atitudinea sa, Sorin Grindeanu ne-a obligat să adoptăm atât măsura retragerii sprijinului politic cât şi ulterior decizia excluderii sale din PSD. Prin tot ceea ce a întreprins domnia sa, a dat dovadă de imaturitate politică şi lipsă de responsabilitate în primul rând faţă de români “.
Parlamentarii PSD de Arad votează moțiunea
De altfel, sâmbătă, PSD Arad
s-a reunit  într-un CEX județean pentru a adopta niște rezoluții.  Căprar  a adăugat: ,,PSD Arad a decis prin două rezoluții adoptate în CEX-ul Județean că hotărârile luate la București de Comitetul Executiv Național sunt juste și își exprimă susținerea față de acestea. Este vorba  în primul rând despre retragerea sprijinului politic față de Sorin Grindeanu și excluderea sa din partid. Organismul de conducere al PSD Arad s-a declarat de asemenea în favoarea inițierii unei moțiuni de cenzură la adresa Guvernului ce funcționează la Palatul Victoria fără sprijin politic, într-un  «regim haiducesc»”. Cei patru parlamentari de Arad, senatorul Mihai Fifor, președintele Consiliului Național al PSD și deputații Dorel Căprar, Florin Tripa și Adrian vor vota în Parlamentul României,  în favoarea moțiunii de cenzură.
La  acest moment, PSD are 221 de parlamentari, PNL are 98, USR are 43, UDMR are 30, ALDE are 26, la fel ca PMP, minorităţile au 17, iar alţi 3 parlamentari sunt neafiliaţi. PSD şi ALDE au astfel împreună 247 de parlamentari, peste numărul necesar pentru a dărâma Guvernul.
Potrivit Constituţiei, retragerea încrederii acordate Guvernului se face prin adoptarea unei moţiuni de cenzură în plenul reunit al Parlamentului, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.   Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii.  Cel  mai probabil,  miercuri  se  va trece  la vota­rea moțiunii în Parlament. Deși deputatul Căprar ne-a declarat că ,,nu am nicio emoție”, în aceste zile PSD numără de zor. Așa, ca un fapt dives, miniștrii demisinari sunt în mare majoritate și parlamentari. Adică ei vor ridica mâna ca aleși împotriva Executivului din care au făcut parte. Adică  acum  m-am  deșteptat,  dar înainte am fost un… prost. Iar faptul că au fost abordați și cei de la PMP, cât și UDMR arată că se umblă pe… sârmă fără plasă  și  viermele  îndoielii a intrat în rândurile pese­- diștilor.

Recomandările redacției