• Interviu cu primarul comunei Vinga, Ioan Negrei

La câteva luni de la câștigarea celui de-al doilea mandat la conducerea comunei Vinga, primarul Ioan Negrei ne-a împărtășit câteva din planurile sale de viitor dar a evidențiat și câteva reușite ale primului mandat. Aceasta cu atât mai mult cu cât, la venirea sa în Primărie, a găsit o situație grea, cu probleme financiare, cu datorii și – ceea ce s-a dovedit și mai grav: o atmosferă grea, de neîncredere între angajații instituției, între aceștia și factorii de decizie, atmosferă ce s-a răsfrânt și asupra relației cu contribuabilii. După numai doi ani, cu un plan bine gândit – și înarmat cu multă-multă răbdare, Ioan Negrei a reușit crearea unui climat de lucru eficent în Primărie dar și echilibrarea situațiai economice. În plus, a avut „curajul“ și să aspire – și a și reușit! – la realizarea unor proiecte pe care comuna le aștepta de mult; inclusiv proiecte pe bani europeni. Firește, mai e multă treabă de făcut, dar acest avans din partea a doua a primului mandat le-a demonstrat oamenilor că au ales bine și aceștia i-au acordat încă o dată încrederea lor.
– Ne-ați atenționat, domnule Negrei, că e vremea faptelor, nu a vorbelor. Totuși, e necesară și o anume „vorbire“ despre ce s-a întâmplat și se întâmplă acum în Vinga!
– Așa este, uneori trebuie vorbit despre ceea ce s-a făcut, comparativ cu ceea ce a fost. Dar… eu consider că toți consătenii mei
s-au convins deja că sunt de bună credință și că, deși nu prea vorbesc mult, atunci când e nevoie și e momentul acționez eficient și în folosul comunității: a întregii comunități! Prin urmare, în a doua parte a primului meu mandat am… acționat în funcție de cerin­țele oamenilor și de oportunitățile ce s-au evidențiat, ținând cont și de posibilitățile comunei. Fac referire aici atât la partea economică – ce a trebuit reechilibrată printr-o soluție dură, precum și la lucrările de reabilitare și modernizare a… foarte multor căi de acces din comună – fie ele drumuri sau trotuare. De asemenea nu putem ignora realizarea în totalitate a noului Parc de la intrarea în Vinga, spațiu ce are: loc de joacă pentru copii, scenă pentru spectacole în aer liber, fântână arteziană, mult spațiu verde frumos amenajat cu mobiler specific; tot aici am construit și un teren de sport modern. Și mai sunt și alte obiective realizate despre care am mai vorbit anterior.
– Deși suntem la mijloc de octombrie și se poate spune că în curând intrăm în iarnă, știu că aveți unele proiecte în lucru… Despre ce este vorba?
– Avem, bine-nțeles un plan amplu pentru perioada următoare; unele proiecte sunt clar definite, altele mai depind de alți numeroși factori pe care nu-i controlăm noi.
Bunăoară, avem lucrări de investiții prin PNDL, ce se vor întinde pe doi ani – cu finalizare în 2017, finanțate prin Ministerul Dezvoltării, precum: •modernizarea de drumuri – prin asfaltare, în toate cele trei sate ale comunei: Vinga, Mănăștur și Mailat; •modernizarea DC98 Vinga-Felnac, respectiv Vinga-Mănăștur-Mai­lat-Felnac, drumul de pe raza spațiului comunei noastre, până la granița cu terenul comunei Felnac. Noi avem semnate contractele de finanțare pentru lucrări, înclusiv pentru anul 2017, rămâne ca și noul guvern ce va fi constituit după alegerile parlamentare din decembrie 2016 să preia și aceste contracte și să aloce finanțarea respectivă în timp util, proiectele făcând parte din programul național de dezvoltare.
Drumul e foarte important: face legătura rapid între Vinga-Felnac respectiv Pecica, peste noul pod peste Mureș de la Sânpetru German, fără a se mai ocoli prin Arad. Se impune și o precizare: Primăria Felnac a avut o scăpare cu privire la lățimea drumului: ei fac drum de 4 metri lățime – și nu de 5,5 metri cât e tipizat – cum facem noi. Noul primar trebuie să găsească rapid o soluție (respectiv încă o finan­țare) de remediere, altfel riscăm să se declasifice drumul.
– Ați pus mare accent pe modernizarea drumurilor. Pe lângă motivul evident – rămâneri în urmă la acest capitol într-o eră a vitezei! – spuneați că mai aveți cel puțin încă un motiv…
– După cum se poate observa la o scurtă privire pe hartă, deși este o comună de câmpie cu specific agrar, Vinga este așezată aproximativ la mijlocul distanței dintre două mari municipii din vestul țării: Arad și Timișoara. În această perioadă se pun bazele constituirii unei zone metropolitane între cele două orașe și sperăm ca de noile oportunități să beneficiem și noi, prin investiții locale ce vor crea noi locuri de muncă. În acest context în care deplasările rapide și în bune condiții sunt esențiale, trebuie să ne pregătim din timp cu drumuri bune. Astfel, prin finalizarea proiecteleor pe care le avem, putem spune că nu vom mai avea probleme majore în ceea ce privește deplasarea pe drumurile publice. Din acest motiv insistăm de pe acum pe sprijinul pe care ne așteptăm să-l primim atât de la noul guvern cât mai ales de la noii parlamentari ce vor fi aleși în decembrie 2016 pentru finanțarea finalizării acestor proiecte.
– Puteți enumera acum, la început de mandat, câteva proiecte de viitor și câteva direcții spre care vă veți canaliza eforturile?
– Pentru că la începutul acestui al doilea mandat nu ne mai luptăm cu datoriile, ca în primul mandat – pentru că nu mai avem datorii! – ne pregătim să facem investiții și în alte domenii. Asta pe lângă continuarea investițiilor în modernizarea străzilor – asfaltare plus extindere canalizare – prin câteva proiecte ce sunt realizate și se vor depune în viitorul imediat. Firește ne punem speranța atât în sprijinul noilor aleși cât și în noul Guvern.
Vrem să investim mai mult în cultură, sport, învățământ și în tot ceea ce înseamnă ridicarea nivelului de trai – și din punct de vedere social – al locuitorilor comunei noastre. • La ora actuală, de exemplu, suntem pe final cu reabilitarea interiorului Căminului Cultural din Vinga. • Apoi, în domeniul învățământului avem 3 proiecte depuse la MDRAP prin care vrem să realizăm consolidarea și modernizarea unităților de învățământ din comună – cele din Vinga și Mailat, că în Mănăștur avem școală nouă. Condițiile sunt și acum moderne dar, datorită noilor stipulări – oarecum prea asiguratorii! – deocamdată nu avem autorizație sanitară. • În domeniul cultural vom investi în păstrarea și evidențierea tradițiilor locale – care sunt bogate, noi având o populație multietnică, în protejarea și recondiționarea (unde e cazul) obiectivelor și monumentelor istorice ș.a. • De exemplu vineri va fi sărbătorit cum se cuvine Hramul Bisericii Ortodoxe Române din Mănăștur, care este cel al Sfintei Cuvioase Parascheva și unde sunt așteptați să participe cât mai mulți credincioși.
– Cum apreciați că este acum situația din administrația comunei?
– Consider că administrația locală a comunei Vinga funcționează bine, oamenii colaborează bine iar localnicii sunt sprijiniți operativ și corect în demersurile lor făcute la Primărie, pentru diverse probleme pe care le au.
Și vreau să fac iar o mică paranteză: considerăm, din acest punct de vedere, că și răspunsul dânșilor ar trebui să fie mai bun: ar putea fi mai consistent numărul celor care-și plătesc la zi taxele și impozitele; în special cei cu sume substanțiale pe care-i așteptăm să achite. Subliniez asta deoarece, în cazul întârzierilor în exces, nu ne dorim să fim puși în situația de a aplica legea în sensul ei… strict.
Revenind la întrebarea dumneavoastră: și Consiliul Local a înțeles și este de acord – în covârșitoarea lui majoritate – că toate proiectele sunt doar în avantajul comunității locale și că sunt necesare și importante pentru comună, în ansamblul ei. Sunt și excepții, dar sunt puține și pot fi încadrate la capitolul… răuvoitori. Spun asta deoarece cei în cauză ar avea, practic, capacitatea de a înțelege CORECT stipulările și ținta acestor proiecte și investiții.
–    Ce așteptări aveți de la noii aleși – că tot ați făcut unele referiri la ei, vizavi de situația existentă la nivel de sate și comune, adică a omului de rând?
– Păi tocmai despre aceasta e vorba: ne dorim ca noii aleși să nu uite de problemele REALE ale celor ce le vor da votul ca să ajungă în Parlament; să se aplece cu responsabilitate asupra lor și să găsească soluții cât mai eficiente și imediate și cât mai puțin costisitoare în ceea ce privește nivelul de trai al omului de rând. Soluții care să nu mai necesite alte amânări – amânări ce vor face să dispară speranța că generațiile ce au făcut, practic, Revoluția din 89 le vor mai apuca.
Avem nevoie, de asemenea, de un context socio-economic-educațional care să încurajeze și să sprijine tinerii să rămână (și să investească) acasă, în țara lor și să poată munci alături de părinții și bunicii lor.
Avem, de asemenea nevoie de o mai reală și asiduă susținere de la București pentru inițiativele locale de revigorare a satelor noastre, a meșteșugurilor tradi­ționale – și de sprijinire a meșteșugarilor care-au mai rămas; de păstrare a specificității unor locuri, dar și pentru extinderea introducerii utilităților care să ușureze viața de zi cu zi a sătenilor, așa cum se întâmplă peste tot în Europa.

Recomandările redacției