pod pecicaDeși așteptat cu nerăbdare de toată lumea din partea de Sud-Vest a județului, finalizarea podului peste Mureș de la Pecica aproape că i-a lăsat descumpăniți pe responsabilii din aceste localități. Inaugurat la finele primei decade a lui decembrie 2013, podul de la Pecica a început să-și arate cu adevărat avantajele încă din primele zile ale acestui an.
Se știe deja că podul amplasat practic între Pecica și Sânpetru German – sat aparținător comunei Secusigiu – leagă de fapt localitățile din Sud-Vestul județului: Zădăreni, Felnac, Sânpetru German, Secusigiu, Satu Mare, asigurând o mult mai rapidă legătură și cu localități din județul vecin Timiș, precum: Periam, Sânnicolau Mare, Igriş, Cenad dar și mai departe, cu țara vecină, Serbia.
Secusigiu, avantaje majore
Din acest punct devedere, primarul comunei Secusigiu, Ilie Cheşa a avut motive de bucurie încă din primele zile ale lui ianuarie când un investitor din Pecica i-a solicitat sprijinul pentru o serie de angajări.
„Pentru comuna Secusigiu, podul peste Mureş înseamnă dezvoltare, având în vedere că noi am fost într-un con de umbră până acum mai ales din punct de vedere economic. Acest pod facilitează accesul extrem de rapid – 12 km față de 50 km până acum – al locuitorilor comunei spre zone unde sunt locuri de muncă precum Pecica ori Zona de Vest a Aradului. Recent am sprijinit un investitor pecican ce a căutat personal feminin și 16 localnice și-au găsit loc de muncă și vor începe pe întâi februarie. Astfel de contacte voi mai avea și cu alți investitori din zonă. De asemenea, pentru localnicii care muncesc deja în Zona Industrială de Vest a Aradului se va reduce cu o oră și jumătate – cel puțin, timpul petrecut pe drumul spre și dinspre locurile de muncă. Pe de altă parte, împreună cu primarul orașului Pecica, Petru Antal, avem în program să organizăm întâlniri cu directorii unităților școlare – de la clasele primare până la liceu precum și școlile de meserii – pentru a facilita cât mai multor copii din zona noastră accesul la aceste școli, aflate acum la… doi pași de noi. Și acestea sunt doar câteva din facilitățile evidente. Nu vreau să mai vorbesc despre aspectul că se va scurta de acum înainte drumul investitorilor spre zona noastră: atât la propriu cât și la figurat, firește“, a spus Ilie Cheşa, primarul comunei Secusigiu.
Școala de meserii, la doi pași de casă
În aceeași notă, primarul comunei Felnac, Corneliu Selegean  ne-a mărturisit cu sinceritate că de acum încolo va lua efectiv în calcul unele oportunități la care nici nu s-ar fi gândit înainte de existența podului.
„Vreau să încep cu oportunită­țile oferite copiilor prin existența la Pecica a unei școli de meserii, subiect pe care l-am discutat și cu primarul din Pecica, el subliniind că va face tot posibilul să le asigure și transportul acestor copii. Acest subiect va putea fi atins concret abia pentru anul școlar viitor. Cât privește aspectul economic, acesta este incontestabil. Un prim și imediat avantaj este cel legat de… aprovizionarea zilnică cu pâine de Pecica. Următorul este accesul foarte ușor la piața bisăptămânală – miercurea și sâmbăta, de la Pecica. Și chiar mai departe, spre Nădlac. Schimburile comerciale vor înflori, felnecanii vor avea o piață unde să-și vândă produsele la câțiva kilometri de casă și nu vor mai bate drumul – destul de rău, trebuie să re­- cunoaștem – până la Arad“ ne descria situația edilul Corneliu Selegean.
O altă  oportunitate importantă se va evidenția odată cu finalizarea drumului dintre Felnac și Mailat; cu men­țiunea că și cei din Vinga vor continua reabilitarea  distanței dintre Mailat și Mănăștur și mai apoi Vinga.
„Noi avem proiect de asfaltare a porțiuni de  3,3 km de drum ce ne revine din drumul comunal dintre Felnac și Mailat, sat ce aparține de Vinga. Dacă și administrația din Vinga va continua eforturile finalizării porțiunii ce-i revine, se va realiza un traseu direct dinspre Vinga – adică dinspre Timișoara, de fapt –  pentru toți comercianții din această vastă zonă. Iar prin accesul direct de la drumul național – și internațional, totodată – atragerea și accesul investitorilor va deveni o realitate“ ne mai spunea primarul din Felnac.
Câștigul malului drept
Deși amplasate pe malul drept al Mureșului și comunele Semlac și Șeitin au numai de câștigat odată cu apariția podului de la Pecica.
Și numai avantajele scurtării drumului și e destul, dar mai sunt și altele, după cum sintetic sublinia primărița din Semlac, Letiția Stoian.
„Uitați-vă ce distanță aveam noi de străbătut, dacă doream o întâlnire cu cei din Secusigiu! Exceptând utilizarea bacului. Trebuia să mer­gem întâi până la Arad și apoi să ne întoarcem cam tot în zona noastră, dar pe malul celălalt al Mureșului. Sau dacă doream să mergem în Timiș, județul vecin traseul era obli­gatoriu tot prin Arad, adică timp și combustibil în plus. Firește că mă refer aici mai ales la cei care au de transportat mărfuri ori produse agricole. Este fără îndoială un avantaj căreia abia de acum i se vor evidenția cu adevărat marile avantaje și câștiguri“ încheia scurta înșiruire primărița semlecană.
(F.B.)

Recomandările redacției