assiAsistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali se vor pensiona la vârsta de 65 de ani. Ministerul Sănătăţii anunţă adoptarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 23 din 2014 de completare şi modificare a Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii,  iar asistenţii medicali generalişti, moa­şele şi asistenţii medicali se vor putea pensiona la 65 de ani.
„Este o veste foarte bună pentru spitale. Scăderea vârstei de pensionare riscă diminuarea peri­cu­loasă a numărului de asistenţi medicali generalişti, moaşe şi asistenţi medicali angajaţi în unităţile sanitare publice, instituţii care se confruntă deja cu un deficit major de personal de specialitate. Prin această Ordonanţă de Guvern, s-a ţinut astfel cont atât de nevoile sistemului de sănătate, cât mai ales de dorinţa de a rămâne în activitate a asistentelor me­dicale care puteau fi afectate de scăderea vârs­tei de pensionare”, ne-a declarat Delia Bonca, liderul Sanitas Arad.
În judeţul Arad sunt înregistrate un număr de 2572 de asistente medicale. Acestea se pot pensiona la cerere şi mai repede de vârsta de 65 de ani.
Prin Legea 53/2014 pentru aprobarea OUG 144/ 2008 au fost abrogate prevederile în baza cărora membrii acestei categorii profesionale se pensionau la vârsta de 65 de ani, indiferent de sex.
Urmare a acestei modificări legislative, din punct de vedere al pensionării, asistentele medicale au intrat sub incidenţa prevederilor din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, astfel încât acestea trebuiau să se pensioneze înainte de 65 de ani.
Prin intermediul noii Ordonanţe, prin derogare de la articolul 56 din Codul Muncii, asistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali se vor pensiona  la vârsta de 65 de ani, în condiţiile legii.

Recomandările redacției