Pericol – Atenție! Cade tencuiala Aradului!

0
993

Zeci de semne care ne atenționează cu privire la căderea tencuielii de pe majoritatea clădirilor vechi din Arad, nu se poate să nu îți trezească un sentiment de nesiguranță. Orașul este împânzit de astfel de avertizări, care devin practic parte din arhitectura Aradului.
După o plimbare în frumosul centru al Aradului, după ce admiri clădirile impunătoare și arhitectura lor de excepție, te gândești ce se poate ascunde și în spatele acestora.
Așteptările sunt mari, fiind chiar în zona Teatrului sau a Primăriei. Dar cum se spune, este mai bine să nu îți faci așteptări căci vei rămâne dezamăgit.
Imediat în spatele multelor bar-uri de la începutul Bulevardului Revoluției, parcă se adeverește vorba „afară vopsit gardul, înăuntru leopardul”.

Pe lângă tentativele de blocuri așa-zis locuibile, în care ne-a fost greu de crezut că există apartamente și că arădenii chiar își duc traiul acolo, o mulțime de construcții sunt ornate cu semnul „Atenție, cade tencuiala”.
În aproprierea Tribunalului am găsit o clădire fără atenționare a cărei tencuială era clar doborâtă, ba mai mult, bucăți din aceasta sunt înșirate pe asfalt în ordinea în care au căzut, părând mai degrabă o ruină intenționat lăsată pentru a fi observată de către trecători.
„Atunci când treci pe lângă o clădire cu un mesaj de genul și după un an de zile treci pe lângă aceiași clădire cu aceiași atenționare, e deranjant. Am auzit că în urmă cu câțiva ani, o bucată dintr-un stâlp al unei clădiri din centru a căzut foarte aproape de o persoană care a fost norocoasă deoarece impactul putea fi, zic eu, chiar și fatal”, a afirmat un tânăr care, datorită locului său de muncă, este nevoit să treacă zilnic prin fața clădirii respective.

Un alt domn, care chiar a cumpărat un imobil într-un asemenea bloc, ne-a explicat cum stă situația din punctul său de vedere: „Fonduri alocate pentru această problemă sunt, dar nu știu cât se aprobă. Eu particip la cotă dar trebuiesc oameni meseriași care să fie angajați pentru asta. Și nu numai aici, în tot Aradul sunt atenționări și nu văd altă rezolvare, tot așa, doar dacă demolăm clădirile și facem altele noi, că e mai ieftin. Dar dacă avem dreptul la niște fonduri, plătim taxele, ar trebui să ne folosim de dreptul nostru”.

Astfel de atenționări sunt împrăștiate prin tot orașul, noi am sesizat peste 15 de acest fel numai în centrul orașului, unde pretențiile sunt evident mai mari.
Pe o stradă principală alăturată Bibliotecii Județene, avem un edificiu ce pune la dispoziție spații de închiriat, și nu e de mirare că nimeni nu ocupă acele locuri, fiind prezente chiar două averizări din acestea.
Cele care totuși au riscat să închirieze un asemenea loc au fost deținătoarele unui magazin de haine. Acestea nu aveau semnul de atenționare pus atunci când au găsit locația.
„Nu ne simțim în pericol datorită acestui semn, se poate întâmpla oricui un eveniment de genul. Semnul este totuși pus de noi doar astă-vară deoarece o bucată din ornamentul de sus a căzut fix în fața unei doamne, dar nu ne-a averizat nimeni”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.