Pericol de reapariţie a unei boli grave la Arad

0
156

Direcţia de Sănătate Publică Arad adresează populaţiei recomandarea fermă de a se prezenta la medicul de familie şi a solicita şi accepta recuperarea cu VPI (vaccin polio inactivat)  a copiilor restanţieri de 2-6 ani, precum şi vaccinarea cu VPI a copiilor de 6 şi 8 ani, conform calendarului de vaccinare actual stabilit de Ministerul Sănătăţii.

VPI, fiind un vaccin inactivat, este total lipsit de riscul dezvoltării de paralizie postvaccinală (spre deosebire de VPO-vaccin polio oral, care în România nu se mai utilizează); vaccinul este asigurat gratuit pentru populaţie de Ministerul Sănătăţii – Direcţiile de Sănătate Publică prin cabinetele medicilor de familie.

De asemenea, Direcţia de Sănătate Publică Arad recomandă vaccinarea persoanelor care călătoresc în străinătate (pe termen lung sau scurt) în zonele de risc pentru poliomielită, prin centrele de vaccinare internaţională (un centru funcţionând şi în municipiul Arad). Vaccinarea se va efectua cu o doză de VPI, recomandat cu minim 4 săptămâni înainte de călătorie (sau în situaţie de urgenţă imediat înaintea plecării). Vaccinarea se va consemna în Certificatul de vaccinare sau profilaxie (Carnetul galben) – format tip stabilit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

„Menţionăm că poliomielita este o boală infecto-contagioasă cu potenţial de evoluţie sever, cu dezvoltarea de paralizii ireversibile, chiar deces prin paralizia muşchilor respiratori. În anul 2015 în zona de graniţă cu Uniunea Europeană a Ucrainei au fost confirmate două cazuri de poliomielită. Există o migrare masivă de populaţie înspre Europa, inclusiv din zone apreciate de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca fiind de risc pentru poliomielită. La nivelul judeţului Arad ne confruntăm cu o aderenţă relativ redusă a populaţiei la vaccinarea antipoliomielitică“, ne-a declarat Constantin Cătană, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Arad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.