Blocul de pe strada Moților, de la Via Romana, devine pericol public. Cititorii ne-au semnalat astăzi că panourile de sticlă de la balcon se desprind și cad în parcarea blocului. Probabil aceasta se datorează vântului puternic din aceste zile, dar și lucrărilor executate de mântuială, mai exact diblurile de plastic în care au fost prinse panourile, au cedat și sticla s-a împrăștiat pe trotuar, reprezentând un adevărat pericol pentru trecători. Cele care nu s-au prăbușit încă, stau să cadă. 

Însă aceasta este doar una dintre numeroasele probleme semnalate de locatari de-a lungul timpului. În general, locatarii se plâng că lucrările la blocul care nu are nici zece ani, sunt făcute de mântuială. Au fost sesizate și inundații frecvente, când pur și simplu apa țâșnea din apartamente.

Totodată, la temperaturi foarte ridicate termopanele, care potrivit acestora, sunt de cea mai proastă calitate, se desprind și cad. Locatarii sunt foarte nemulțumiți de lucrările efectuate în grabă și într-un mod superficial. 

În cursul anului trecut, sticlă din geamuri sau panouri a căzut masiv, prăbușindu-se pe trotuar, inclusiv pe o mașină. „La un moment dat, un panou de sticlă a văzut pe o mașină, pe un BMW. Degeaba sesizăm, constructorul nu răspunde la nicio solicitare. În ceea ce privește geamurile, efectiv bate vântul prin ele, fluieră de nu putem dormi noaptea. Sunt făcute din cel mai prost material posibil. Niciun fel de măsuri nu s-au luat de către constructor, care e responsabil pentru că prezintă și un pericol public, dacă de la un vânt mai puternic zboară geamurile. Am refăcut și eu panourile de sticlă, practic bate vântul în casă și fluieră astfel încâ copilul nu poate sa doarmă pentru că fluieră ca în filmele horror. Asta vă spun că le-am descoperuit trăind în casa, nu ce se vede din exterior, aspectul plăcut și așa mai departe. S-au făcut demersuri, s-a făcut o expertiză, dar nu s-a remediat nimic, iar administratorul e reticent cu orice astfel de demers. De asemenea, la toate apartamentele a fost necesar să se refacă țevile, toate au fost inundate în doar un an, dar și le-au refăcut locatarii pe cont propriu. Practic, de cum s-au predat apartamentele, într-un an s-au spart toate țevile”, ne-a spun un locatar al blocului.

Locatarii mai avertizează cu privire la gradul de siguranță de a trăi într-un astfel de imobil, pentru că potrivit acestora, nu există scări de evacuare în caz de incendiu. „Nu există ieșire la acoperiș, nu există scări pentru incendiu. Despre asta a fost informat constructorul, dar nu îl interesează. Am solicitat măcar să știm unde sunt firele electrice, dar nu am primit absolut nimic. La vânt puternic sar geamuri, în caz de incendiu trebuie să zburăm de la balcon, iar pe acoperiș nu se poate ieși să se facă reparații dacă este cazul. Ei produc la nivel industrial apartamente și încasează. Seismic nici nu mai vorbesc, nici n-am întrebat. Ne inundăm reciproc, într-un an toată lumea și-a refacut țevile, adică cine a putut. E totuși un bloc relativ nou, la preț de locuințe de lux”, mai spune arădeanul.

Întrebări privind structura de rezistență a blocului

Având în vedere problemele grave cu care se confruntă locatarii blocului, cu o vechime mai mică de zece ani, se ridică un mare semn de întrebare în ceea ce privește chiar structura de rezistență a întreg imobilului. „Ne curge apă din pereți, din senin. Avem crăpături pe pereți de poți băga un deget, din cauza asta a crăpat și faianța. Geamurile cad din senin. Când am cerut explicații celor care ne-au vândut apartamentele ne-au spus că nu mai e problema lor, că blocul a ieșit din garanție. Apropo de asta, nimeni nu știe nimic despre acoperiș, unde intenționat ne-a fost blocat accesul acolo poate tocmai pentru a nu vedea ce lucru de mântuială s-a făcut. Suntem disperați. În aceste condiții, suntem foarte îndreptățiți, dar mai ales îngroziți, să ne punem serioase semne de întrebare cu privire la structura de rezistență a blocului. Recepția construcției oare în ce condiții s-a făcut? Doamne ferește de un mic cutremur că pică tot blocul. Abia atunci se vor lua măsuri împotriva constructorului?“.

 

Recomandările redacției