Interviu cu ing. Daniel Tomuţa, primarul oraşului Sântana

santana santana 3 – Domnule primar, pentru început vă pun o întrebare conven­ţională: ce v-a determinat să intraţi în administraţie?
– Bună întrebare! În primul rând, trebuie să pornesc de la realităţile anilor trecuţi, când oraşul nostru bătea pasul pe loc. Pur şi simplu nu se vedea prea mare lucru în ceea ce priveşte dezvoltarea urbană a oraşului Sântana şi foarte mulţi dintre concetăţeni m-au împins pur şi simplu de la spate, rugându-mă să-mi depun candidatura. Aşa stând lucrurile, nu vreau nicidecum să-i dezamăgesc şi-mi dau toată silinţa să realizez cât mai multe lucruri bune pentru comunitate. Fireşte – ca să închei întrebarea dumneavoastră –      mi-aş fi dorit să vă spun astăzi că îmi propun să continui ceea ce a început vechea administraţie a oraşului, dar nu este cazul despre aşa ceva. Din păcate…
– Prin urmare, cea de-a doua întrebare se leagă de proiectele noi pe care le-aţi început în ceea ce priveşte dezvoltarea edilitară a oraşului Sântana…
-Aş începe cu piaţa Agroalimentară din oraş, unde am amenajat pereţii la­terali, astfel încât comercianţii şi cumpărătorii să fie feriţi de vânt şi de alte intemperii. Până acum, din acest punct de vedere, în piaţă existau doar copertine. În al doilea rând, am organizat o substaţie de Salvare care să deservească, cu operativitate, cazurile medicale din oraşul Sântana şi din satul aparţinător, Caporal Alexa.
– Pentru că aţi pomenit şi despre satul aparţinător, Caporal Alexa, am constatat că trotuarele de pe strada principală sunt finalizate.
– Într-adevăr, este vorba despre amenajarea trotuarelor pe o lungime de aproximativ trei kilometri, pe ambele părţi ale drumului principal. Era o necesitate, din punctul nostru de vedere, deoarece ne propunem ca într-un interval rezonabil de timp să eliminăm, pe cât posibil, diferenţele de infrastructură urbană dintre Caporal Alexa şi Sântana. Deşi astăzi vorbim despre satul aparţinător Caporal Alexa şi despre oraşul de reşedinţă, Sântana, viitorul va însemna o compatibilizare a celor două localităţi, astfel încât să nu mai existe nici o diferenţă între ele din punct de vedere urban. Şi aici mă refer la alimentarea cu apă curentă, la canalizare, la asfaltarea tuturor străzilor, la amenajarea trotuarelor, la modernizarea instituţiilor şcolare şi comunale etc. La fel ca în toată Europa civilizată, vom vorbi despre oraşe mai mari sau mai mici, dar nu despre sate şi cătune. Şi, ca să continuăm cu investiţiile începute anul trecut, am demarat modernizarea străzii Cloşca, de unde urmează să deviem traficul greu, şi am reparat mai multe străzi cu tratament bituminos sau prin pietruire. De fapt, întreţinerea străzilor este una dintre preocupările constante ale noastre.
– Am aflat că aţi investit şi la terenul de sport…
– Evident, deoarece situaţia tine­rilor din Sântana şi din Caporal Alexa ne preocupă în cel mai mare grad. Aşa stând lucrurile, am început construirea unor vestiare noi lângă terenul de sport al echipei „Unirea”. De asemenea, am montat mai multe aparate de fitness în parcurile orăşeneşti, la dispoziţia tuturor cetăţenilor. Mergând cu gândul mai departe, tot de întreţinerea stării de sănătate a locuitorilor se leagă şi păstrarea curăţeniei urbane. De aici şi preocuparea noastră pentru montarea de coşuri de gunoi pe străzi, sau de obligativitatea menţinerii curăţeniei de către toţi agenţii economici în raza lor de activitate, sau a cetăţenilor în zona de habitat.
– Şi aşa ajungem, domnule primar Daniel Tomuţa, la proiectele pe care le aveţi în vedere pentru anul în curs.
– Cu un singur amendament: banii. Spun acest lucru, deoarece toate investiţiile ţin de bani, iar în condiţiile crizei economice care încă îşi mai face de cap în Europa şi în lume, este destul de dificil ca să anticipăm un program coerent de finanţare. Însă, dincolo de acest lucru, putem vorbi despre câteva prio­rităţi ale noastre. În primul rând, extinderea reţelei de canalizare şi amena­jarea staţiei de epurare a apei. Apoi, amenajarea unei hale în piaţa agro-alimentară, hală special destinată pro­duselor lactate. De asemenea, construirea unor parcări la şcoală şi lângă piaţă. În final, preocuparea noastră permanentă pentru crearea de noi locuri de muncă. Încă mai avem foarte mulţi cetăţeni – în spe cial tineri – care fac naveta la Arad, Chişineu-Criş, Pâncota sau Ineu. Fi­ reş­te, dorinţa noastră ar fi să stopăm acest exod şi să creăm locuri    de muncă la noi în oraş. Suntem pe drumul cel bun, nu putem nega acest lucru, dar mai sunt încă multe de făcut în acest sens. Dar, toate la vremea lor…
– Domnule primar, ce-ar mai fi de spus?
– Doar colaborarea excelentă pe care o am cu viceprimarul Cornel Gligor şi cu majoritatea consilierilor. Nu lucrez de unul singur, iar munca în echipă creşte simţitor şansele de reuşită ale proiectelor noastre.

Recomandările redacției