Numărul focarelor de pestă porcină depășește 500, iar autoritățile sunt în alertă maximă. Fermierii arădeni sunt puși în gardă, iar primăriile au atribuția de a informa populația vizavi de virusul pestei porcine. Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Arad lansează un apel la nivel de județ, fiind trimise dispoziții administrațiilor de localități. Mai precis, conducerea APIA a primit de la nivel central materiale de informare legate de pesta porcină, materiale care sunt trimise și în teritoriu. Nu este suficient ca acestea să ajungă la primării, ci edilii de localități trebuie să le afișeze și promoveze, pentru ca fermierii să fie bine informați.

La nivel de țară, mulți fermieri a căror animale sunt contaminate nu permit autorităților să le ucidă. Evoluția virsului african este agresivă și se preconizează o creștere a numărului de cazuri. În aceste condiții, se cere populației colaborare pentru oprirea răspândirii pestei.

După ce la nivel central, mai multe structuri s-au mobilizat pentru a lua măsuri vizavi de pesta porcină, în țară au ajuns materiale pentru informarea cu celeritate a cetăţenilor din UAT-urile arondate. Materialele ce conțin informații legate de semnele pestei porcine africane la animale și măsurile ce pot fi luate pentru evitarea contaminării – sunt afișate la APIA și centrele din județ. De asemenea și primăriile trebuie să le expună. Afișele trebuie să fie expuse în locuri cât mai bine vizibile și să fie disponibile pentru consultare.

Cât privește bilanțul cazurilor de pestă porcină, au fost afectate până în acest moment 94 de localităţi, 14 localităţi în nord-vestul României – în judeţele Satu Mare şi Bihor. În partea de sud-est au fost afectate 80 de localități din judeţele Tulcea, Constanţa, Galaţi, Brăila şi Ialomiţa.

Pesta porcină africană este o boală pentru care nu există vaccin, în schimb este foarte agresivă, dar nu afectează sănătatea omului.

 

Recomandările redacției