În urma protestelor care au avut loc sâmbătă în Franţa, la care au participat aproximativ 136.000 de persoane, 1.723 de manifestanți au fost reținuți, dintre care, 1.220 luaţi în custodie, au anunţat autorităţile franceze, potrivit cotidianului Le Figaro.

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a deplâns „scenele de haos” din capitală şi „pagubele incomensurabile” cauzate economiei şi imaginii oraşului.
Cei mai mulți manifestanți au fost arestați la Paris, unde au avut loc confruntări violente între protestatari şi forţele de ordine şi s-au înregistrat mai multe cazuri de vandalizare şi jefuire a unor magazine. Unele magazine de pe Champs-Elysee aveau sâmbătă ferestrele acoperite cu scânduri ca măsură de protecţie.

Protestele organizate în Franţa de Mişcarea „Vestelor Galbene”, care denunţă majorarea preţurilor la carburanţi şi erodarea nivelului de trai, au provocat haos în Paris şi mai multe oraşe franceze, cele mai grave fiind manifestaţiile violente din 1 decembrie.
Preşedintele francez Emmanuel Macron va face anunţuri importante în zilele următoare, a declarat duminică un purtător de cuvânt al Guvernului Franţei, după o nouă serie de proteste violente organizate de mişcarea „Vestelor Galbene”, informează agenţia de ştiri Reuters.
„Desigur, preşedintele Republicii (Franţa) va face anunţuri importante”, a declarat Benjamin Griveaux, fără să ofere mai multe detalii despre ce urmează să anunţe.
„Cu toate acestea, nu toate problemele protestatarilor vestelor galbene vor fi rezolvate prin fluturarea unei baghete magice,” a adăugat Griveaux.
Macron este criticat pentru că de peste o săptămână a refuzat să facă declarații pe subiectul protestelor în pofida escaladării violenţelor. Ultimul discurs major către francezi al preşedintelui a fost pe 27 noiembrie, atunci când a afirmat că nu-şi va schimba politicile din cauza unor „huligani”.
În urma protestelor violente de la 1 decembrie, Guvernul de la Paris a oferit o serie de concesii în încercarea de a calma tensiunile, anulând aplicarea majorării taxelor pentru carburanţi şi îngheţând preţurile la energie.
Aceste concesii, care au fost anunţate de premierul Edouard Philippe, nu de Macron, nu au reuşit să aplaneze furia demonstranţilor, care cer reducerea taxelor, creşterea salariului minim şi mai multe beneficii sociale.

Recomandările redacției