OLYMPUS DIGITAL CAMERA

N-am fi crezut niciodată să vedem peste 10.000 de spectatori adunaţi laolaltă pe cochetul Stadion din Chişineu-Criş, cu ocazia desfăşurării celei de-a IX-a ediţii a Zilelor oraşului. Dar, ne-am convins cu ochii noştri în seara zilei de duminică, 2 august 2015, când am poposit în oraş. Încă de pe podul de peste Crişul Alb – care îţi oferă o perspectivă a centrului oraşului – am văzut un furnicar de oameni care se deplasau către Stadion. Despre parcatul maşinii nici vorbă, deoarece pe ambele sensuri de mers autoturismele erau parcate bară la bară, de la pod, până la ieşirea către Oradea. Pe strada către Stadion, cetăţeni de toate vârstele mergeau agale. Cât despre Stadion, începând cu ora 20,00 şi până aproape de miezul nopţii, cel puţin 10.000 de spectatori au aplaudat, la scenă deschisă, renumitele formaţii artistice şi interpreţi care s-au întrecut în evoluţii care mai de care mai spectaculoase. „N-am mai văzut atâţia spectatori de când sunt primar” – ne-a mărturisit prim-edilul oraşului, domnul Gheorghe Burdan, vădit impresionat de numărul mare de chişeuani şi de invitaţi care au ţinut să participe şi să onoreze Zilele oraşului. Dar, să nu ne pierdem în detalii şi să vă relatăm, cronologic, desfăşurarea acestor minunate evenimente culturale din viaţa oraşului Chişineu-Criş.

Deschiderea oficială a Zilelor oraşului Chişineu-Criş

Evenimentul deschiderii Zilelor oraşului s-a desfăşurat, cu toată pompa de rigoare, în moderna sală de şedinţe a Primăriei, unde domnul primar Gheorghe Burdan a rostit alocuţiunea oficială în prezenţa unui numeros public şi a unor distinşi invitaţi: Florentina Horga, subprefectul judeţului, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele-fondator al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad, Paolo Maurizio Rocchi, director comercial la „Maschio Gaspardo”, deputatul Dorel Căprar, preşedintele PSD Arad, Kalcsó Istvánné Gyuricska Mária, primar în Kétegyháza, Kovács Sándor, primar în Csanádpalota, Ioan Tripa, viceprimarul oraşului Chişineu-Criş, Florina Matiuţ, consilier juridic al Primăriei, conf.univ.dr. Eugen Gagea, consilier local, Andras Kiraly, secretar de stat în Ministerul Educaţiei etc. După ce a prezentat, pe scurt, cele mai importante realizări edilitare din ultima perioadă – doar în ultima săptămână a fost inaugurată pista de biciclete „Regina Maria”, care face ca oraşul Chişineu-Criş să fie prima aşezare urbană din vestul României care posedă o astfel de investiţie integrată – primarul Gheorghe Burdan a propus un moment de reculegere în memoria lui Egidio Gaspardo, fondatorul Grupului Maschio Gaspardo şi, totodată, primul mare investitor al oraşului Chişineu-Criş. Apoi, preşedintele-fondator al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, prof. univ. dr. Aurel Ardelean i-a oferit domnului primar Gheorghe Burdan înalta distincţie „Diploma de Onoare” a distinsei Universităţii arădene, însoţită de „Globul de Cristal”, pentru merite deosebite în ceea ce priveşte „urbanizarea celui mai dinamic şi mai industrializat oraş din vestul României, precum şi pentru grija permanentă pe care o manifestă faţă de toţi cetăţenii Chişineului-Criş”. Au urmat alocuţiunile celorlalţi distinşi invitaţi, după care întreaga asistenţă s-a deplasat pe platoul din faţa Primăriei, pentru a admira tradiţionala Paradă a portului popular din bazinul folcloric al Crişului-Alb, Parada majoretelor, a trăsurilor şi a călăreţilor, toate în acordurile fanfarei „Sunetul Aradului”.

După amiază, începând cu ora 14,00, la Stadion s-a deschis Parcul de Distracţii, care a stârnit interesul copiilor şi al tinerilor din oraş. În jurul orei 17,00, pe scena de la Stadion au urcat formaţiilor artistice invitate din ţările vecine, respectiv fanfara din Satu-Mare (Serbia), precum şi formaţiile de dansuri populare maghiare din Kétegyháza şi Csanádpalota (Ungaria). Au urmat „Junii Şimăndani” şi interpreţii de muzică populară Aron Micula, Vasile Iova şi Ghiţă Baciu. De asemenea Ansamblul „Moştenitorii” din Chereluş, precum şi solistele Gina Rus şi Adelina Tapoş. Momentele vesele ale vestitului umorist bihorean Ioan Seleşi au prevestit intrarea în scenă a Ansamblului „Zestrea Buduresei” din Bihor, iar solistul Ştefan Muntenaş a adus în faţa spectatorilor melodii din spaţiul bănăţean. Spre seară, Simona Boncuţ şi Nicu Vesa au aprins spiritele tinerilor cu acorduri de muzică etno, iar Casa de Cultură a oraşului Chişineu-Criş – în calitate de gazdă bună – a pus în scenă trupele: „Mini Step”, „Step”, „Step Experience”, „Happy Dance Crew” şi „Chiqui Dance”. Către miezul nopţii, miile de spectatori prezenţi au aplaudat-o pe solista Alina Eremia, care a încheiat prima zi de sărbătoare a chişeuanilor.

Duminică, 2 august – record de participare la Zilele oraşului Chişineu-Criş

Imediat după ora 17,00, cunoscutul prezentator de la „Hora TV”, Mişu Herţe a vestit numeroşilor spectatori prezenţi pe Stadion urcarea pe scenă a dansatorilor de la „Floarea Crişului”. Tot din partea Casei de Cultură din oraş au urcat pe scenă şi soliştii Florin Cociomag şi Oana Miron, fiind acompaniaţi de orchestra condusă de Alex Selegean. După acest moment al gazdelor, în faţa celor peste 10.000 de spectatori au evoluat consacraţii artişti de la „Rapsozii Zărandului”, dirijaţi de către maestrul Petrică Paşca. Cornelia Căpraru-Roman, Malvina Nagy şi Tiberiu Crişan i-au încântat pe spectatori cu minunatele lor cântece din folclorul arădean. Apoi, a urmat un moment absolut inedit. Pe scenă a fost urcat solistul Aurel Vlaicu Ţurcaş – care se deplasează într-un scaun cu rotile, dar posedă una dintre vocile extraordinare ale Bihorului – şi care a interpretat un purpuriu de cântece populare din spaţiul bihorean. Printr-o emoţionantă solidaritate umană, zeci de chişeuani au urcat pe scenă, oferindu-i interpretului Aurel Vlaicu Ţurcaş diferite sume de bani. Iar Aurel Ţurcaş i-a răsplătit cum ştie el mai bine: cântând. „Chişeuanii sunt oameni cu suflet mare!” – a declarat primarul Gheorghe Burdan, care a urcat pe scenă, alături de interpretul bihorean. În ceea ce ne priveşte – ca o expresie a popularităţii de care se bucură primarul Gheorghe Burdan în rândul chişeuanilor – am constatat că toţi cei care au urcat pe scenă, la coborâre au ţinut să-l salute pe prim-edilul oraşului. De cealaltă parte, iarăşi am constatat că, în ambele zile, primarul Gheorghe Burdan a fost permanent lângă scenă, lângă invitaţi sau printre colaboratori, indiferent de arşiţa de-afară. După acest moment emoţionant, scena şi spectatorii au fost efectiv cuceriţi de către frumoasa solistă bihoreană Simona Costin, care a evoluat alături de Ionuţ Mateş şi de Cornel de la Chişcău. Ansamblul folcloric „Transilvania” din Maramureş, avându-l ca dirijor pe Eduard Albina iar coregraf pe Emil Miheţ, a prezentat câteva suite de dansuri tradiţionale, după care în faţa celor peste 10.000 de spectatori au evoluat soliştii Dumitru Dobrincan, Angela Buciu, Cecilia Bozga, Marian Raţ şi Ileana Bumbar. „Generalul” Florin Ionaş, alături de fermecata-i orchestră şi de solistele Diana Selagea şi Claudia Ionaş au evoluat pe scenă chiar înaintea focului de artificii, după care a urmat concertul cântăreţei Antonia, care a încheiat mirifica mega-sărbătoare a locuitorilor din Chişineu-Criş şi Nădab, precum şi a invitaţilor acestora.

Florica Bunaciu

Doru Sinaci

 

 

Recomandările redacției