Din cauză că asigurarea obligatorie a locuinţei este o taxă fără rost, impusă cu de-a sila de la Bucureşti, peste 2.700 de familii din judeţ au renunţat în ultimul an să o mai plătească. Conform site-ului PAID (Pool-ul de Asigurare Împo­triva Dezastrelor Naturale) în luna octombrie a anului trecut erau în vigoare 35.203 poliţe, dintre care 25.714 în mediul urban şi 9.489 în mediul rural. Anul acesta, cifrele au scăzut semnificativ, asiguratorii rămânând cu 32.500 de poliţe, dintre care 23.249 în mediul urban şi 9.251 la sate. Acelaşi site informează că în Arad gradul de acoperire este de 16,74% şi că a fost plătită cu titlu de asigurare „exorbitanta” sumă de 237 de lei.
Ziarul nostru a mai scris şi o scrie din nou că  renunţarea la aceste poliţe este o reacţie cât se poate de firească, cu atât mai mult cu cât preţul celorlalte poliţe obligatorii vândute de asiguratori au crescut nepermis de mult în ulti­mul timp. Potrivit reprezentan­ţilor Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative sistemul de asigurare obligatorie imaginat de stat este de fapt o taxă de solidaritate percepută de la locuitorii tuturor zonelor din ţară pentru a-i ajuta pe cei care locuiesc acolo unde se produc inundaţii, alunecări de teren şi cutremure.
„Când a fost iniţiat acest proiect de lege, pentru a veni în sprijinul locuitorilor judeţului, Uniunea Locală a Asociaţiilor Locative Arad (ULALA) a formulat o serie de propuneri pentru modificarea legii, cerând ca poliţele obligatorii să acopere şi alte riscuri decât cele acoperite până acum, cum ar fi explozii, inundaţii între vecini.  Cei în drept să ia măsuri ne-au ascultat şi au notat propunerile noastre în carneţele  şi au promis că vor discuta problema. Nu s-a mai întâmplat nimic”, a declarat Dorina Lupşe, preşedintele ULALA. Aceasta a ţinut să precizeze că pentru ca legea să fie eficientă teritoriul naţional ar fi trebuit împărţit în mai multe zone şi în fiecare zonă să se acopere anumite riscuri specifice. „Pe ei nu i-a interesat acest lucru. Au vrut să facă un fond la nivel naţional pentru a acoperi despăgubirile care trebuie plătite acolo unde se produc inundaţii, alunecări de teren şi cutremure”, a mai spus Lupşe.
În legea care stabileşte obli­gativitatea asigurării obligatorii a locuinţelor se vorbeşte despre imo­bile de tip A (construcţii cu structură de rezistenţă din beton armat sau metal şi cu pereţi exterior din cărămidă arsă, piatră, beton, cu sau fără cadre de beton armat, lemn şi alte materiale asemănătoare, rezultate în urma unui tratament chimic) şi de tip B (cons­- trucţii din cărămidă nearsă, vălătuci, chirpici, pământ bătut şi alte materiale asemănătoare, nesupuse unui tratament termic sau chimic, cu pereţi de orice fel, aco­perite cu stuf, paie, trestie sau coceni). Primele de asigurare sunt de 20 de euro în cazul locuinţelor tip A, pentru o suma asigurată de 20.000 de euro, şi de zece euro în cazul locuinţelor tip B, pentru o sumă asigurată de 10.000 euro.

Recomandările redacției