Schimbarea de temperatură s-a lăsat cu victime, mii de arădeni fiind nevoiţi să treacă pragul cabinetelor medicale pentru a primi tratament împotriva virozelor respiratorii. Ca de obicei, cei mai afectaţi sunt copiii, însă virusul gripal nu a avut greţuri în a atenta şi la adulţi.
Medicii epidemiologi din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Arad au înregistrat în numai două săptămâni peste două mii de infecţii acute ale căilor respira-  torii şi pneumonii, multe dintre aceste cazuri având formă se­veră care au necesitat internare. Astfel, în săptămâna 28 septembrie – 4 octombrie, medicii epidemiologi au înregistrat 988 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii, 43 dintre bolnavi necesitând internare. „Cele mai multe dintre persoanele internate au fost din rândul copiilor cu vârste cuprinse între 2 şi 4 ani. În general, virozele i-au afectat însă pe copiii    cu vârste între 5 şi 14 ani.      În ceea ce priveşte numărul pneumoniilor, acesta a fost unul destul de ridicat, 217. Au fost internaţi 33 de bolnavi, cei mai afectaţi fiind sugarii. Şi aici cea mai afectată grupă de vârstă a fost între 5 şi 14 ani“, ne-a declarat dr. Mihaela Cîtu, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Arad.
În ultima săptămână numărul infecţiilor a crescut, iar medicii susţin că această tendinţă se va menţine până la sfârşitul iernii. În săptămâna 5 – 11 octombrie s-au înregistrat 1.114 infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, cea mai afectată grupă de vârstă fiind între 15 şi 49 de ani. Numărul internărilor a fost de 36, cei mai afectaţi fiind şi de această dată sugarii. S-au înregistrat şi 268 de pneumonii, cu 25 de internări.
Vaccinul antigripal ajunge astăzi
Direcţia de Sănătate Publică a solicitat Ministerului Sănătăţii un număr de 32.000 de doze de vaccin antigripal. Prima tranşă este aşteptată să ajungă în această seară, în număr de 4.500 de doze. Grupele considerate la risc şi pentru care Orga­nizaţia Mondială a Sănătăţii re­- comandă vaccinarea antigripală  sunt persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 luni-64 ani cu afecţiuni medicale cronice pulmo­- nare, cardiovasculare, metabo­lice, renale, hepatice, neurolo­gice, diabet zaharat, astm, infecţie HIV; gravidele; medicii, cadrele sanitare şi personal auxiliar din spitale, ambulatorii, inclusiv salariaţii din instituţiile de ocrotire a copiilor şi bătrânilor, din unităţile de bolnavi cronici, care vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii; adulţii şi copiii rezidenţi în instituţiile de ocrotire socială, precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngijiri la domiciliu persoanelor cu risc înalt, precum şi toate persoanele peste 65 ani.

Recomandările redacției