Petre Daea asigură crescătorii de porci că vor primi despăgubiri pentru porcii sacrificați

0
474

Ministrul agriculturii Petre Daea îi asigură pe toți crescătorii care au rămas fără animale din cauza Pestei Porcine Africane (PPA) că vor fi despăgubiți. Mi­nistrul susține că acest lucru se va întâmpla însă după rectificarea bugetară și că banii pentru aceste despăgubiri provin atât de la bugetul de stat, cât și de la Uniunea Europeană (UE).
„Din 1.603 dosare care au fost întocmite, au fost plătite până la această dată 83 de dosare. Din discuțiile pe care le-am avut cu președintele ANSVSA, care are buget separat de ministerul Agriculturii, se așteaptă rectificarea pentru alocarea sumelor și pentru a fi plătite, întrucât nimeni nu a putut să prevadă în poziția bugetară. Nu rămâne niciun cetățean fără despăgubiri. Des­păgubirea se dă de la bugetul statului și apoi se folo­sește mecanismul prevăzut de Regulamentul 652 al Co­misiei Europene care spune foarte clar că aceste despăgubiri pe documentele pe care le prezintă ANSVSA, banii res­pectivi vor veni de la Uniunea Europeană“ , a declarat Petre Daea într-o conferință de presă organizată la Ministerul Agriculturii.
Până la acest moment un număr de 10 județe se confruntă cu peste 700 de focare de PPA. Cele mai afectate sunt Tulcea și Brăila, iar numărul total al animalelor ce vor fi sacrificate se ridică la circa 300.000 de porci, dintre care aproape jumătate au fost deja omorâți ca măsură de prevenire pentru a stopa PPA. Boala nu are tratament sau vaccin, fiind mortală pentru porcii domestici și sălbatici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.