Picture 011 Picture 015 Picture 019Pe lângă târgurile săptămânale, în Hălmagiu mai sunt târguri mari, numite bulciuri. Ele se deosebesc de târgurile săptămânale prin bogăţia de mărfuri, alimente şi animale. Bineînţeles, şi numărul de oameni prezenţi la bulciuri este mult mai mare.
În Hălmagiu sunt cinci bulciuri primăvara, vara şi toamna, şi două iarna: Bulciul Sfântului Nicolae, care se ţine la începutul lunii decembrie, şi cel de la sfârşitul lunii februarie, cunoscut sub numele de Târgul nevestelor, Târgul mireselor sau Târgul de sărut – cel mai vestit; deoarece era un obicei frumos: fetele veneau îmbrăcate în haine de mireasă şi cu cunună pe cap, pentru a săruta pe cunoscuţi, şi le ofereau  acestora de băut dintr-un ulcior împestriţat, primind bani în schimbul săruturilor şi băuturii.
Spun localnicii că mai demult, de Bulciul Sfântului Nicolae târgul era plin cu animale, cu vânzători şi cumpărători, şi preţurile erau destul de bune. Acum animalele s-au împuţinat şi preţurile sunt destul de mari. În vremurile bune, perechea de porci se vindea cu 500-700 de lei. Vitele şi caii se vindeau mai puţin, deoarece localnicii nu erau mulţumiţi de calitatea acestora.
Sâmbătă a fost o vreme frumoasă, de adevărată primăvară. A fost  Târgul de sărut, şi a fost lume destulă. Tradiţia se păstrează. A fost şi târg de animale, dar nu ca în vremurile trecute; oamenii nu prea mai au bani, aşa că se cumpără destul de puţin. Am stat de vorbă cu un localnic venit în piaţă pentru a cumpăra oi. Iată ce ne-a spus: „Din păcate, lumea nu prea mai are bani să cumpere animale, iar preţurile sunt destul de mari. Asta este situaţia; nu mai este piaţa care era în alţi ani. Cândva, piaţa asta era renumită în vânzările de porci, vaci, oi, mai puţin capre. Acum aud prin piaţă lume care spunea că se descurcă foarte greu, de pe o zi pe alta; pe lângă asta, mai au şi copii care trebuie duşi la şcoală, şi costă”.
S-a dus Bulciul Sfântului Nicolae, a trecut şi Târgul Nevestelor; vor veni şi celelalte târguri şi bulciuri, şi vor trece şi ele. Rămân statornici oamenii locului, cu speranţa şi cu credinţa că vor veni şi vremuri mai bune.

Recomandările redacției