proiectProiectul „Culori şi Zâmbete”, propus şi coordonat de Poliţia Locală Arad, a fost demarat la data de 4 iunie. Acest proiect, susţinut de Asociaţia CRIES Timişoara, presupune înfrumuseţarea zonelor de lângă platformele de colectare a deşeurilor, prin desene artistice realizate de copii, pe zidurile din unele cartiere din municipiul Arad. Vor fi pictate zidurile a aproximativ zece platforme. Organizatorii proiectului îşi doresc, totuşi, extinderea activităţii la mai multe platforme, în mai multe cartiere din Arad. Copiii care sunt implicaţi în pictarea zidurilor sunt elevii Şcolii Generale „Aron Cotruş”, ai Liceului „Vasile Goldiş” şi copiii defavorizaţi ai Centrului Special Curcubeu. Aceşti copii interacţionează şi se împrietenesc, participând împreună la pictarea zidurilor. Această activitate de înfrumuseţare a oraşului este menită şi să fie o experienţă creatoare şi plăcută pentru cei mici.
Profesorul şi pictorul Sabin Chintoan îi îndrumă pe elevi în realizarea picturilor şi îi supravegheză alături de voluntarii din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu”, profilul Asistenţă Socială. „Această activitate a pornit de la un proiect mai vechi, demarat de Asociaţia CRIES Timişoara, în care au fost consultaţii mai mulţi arădeni despre cum ar dori să fie îmbunătăţite unele zone din municipiu. Majoritatea au răspuns că îşi doresc un oraş curat şi civilizat, cu zone primitoarea, de aici pornind iniţiativa premiată la Bucureşti de înfrumuseţare a platformelor din preajma zonelor de colectare a deşeurilor”, a spus reprezentanta Facultăţii de Psihologie, din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu”, Camelia Bran.
Trei platforme au fost pictate până în acest moment, dintre care două sunt prevăzute a fi un plus pentru copiii Școlii „Aron Cotruş” şi „Vasile Goldiş”, care se vor dedica pictării zonelor prevăzute în proiect. Copiii s-au bucurat de picturile realizate la şcolile la care învaţă. În continuare, elevii se vor ocupa de şapte platforme din Cartierul Confecţii, o platformă din zona 300, a Cartierului Micălaca şi una din Cartierul Vlaicu. Pe timpul vacanţei de vară, în colaborare cu o firmă sponsor, copiilor li se va deconta transportul până la locaţiile respective, mai ales pentru copiii care locuiesc în afara oraşului.
Activitatea întreprinsă până în acest moment, a fost de succes. „Copiii au fost foarte receptivi şi foarte încântaţi de eveniment, s-au şi înscris în proiect ca voluntari în vacanţă, un număr de 90 de copii, de la cele două şcoli. Proiectul se desfăşoară în colaborare cu Centrul Special Curcubeu, pentru a-i integra pe copiii aparţinători centrului. Elevii au fost coordonaţi în munca lor, le-am făcut desenul, un contur, după care, fiecăruia i s-a spus unde să dea cu culoare sau unde să corecteze”, a spus pictorul şi coordonatorul proiectului, Sabin Chintoan. Reprezentanţii Poliţiei Locale Arad, care au sprijinit elevii pe parcursul activităţii sunt încântaţi de interacţiunea copiilor şi de entuziasmul şi dedicarea de care au dat dovadă, în realizarea picturilor. „Elevii s-au descurcat foarte bine cu dese­nele, au interacţionat bine unii cu alţii, chiar dacă s-au întâlnit pentru prima dată. Sunt extrem de încântaţi de ceea ce fac, chiar dacă e o locaţie puţin neobişnuită. Oricum, în preajma zonelor de activitate, se curăţă tot timpul. Le place ideea şi ţinem cont de sugestiile lor, ei sunt foarte deschişi şi pot să-şi exprime opiniile. Mulţi îşi descoperă acum talentul, au descoperit ce mult le place să picteze, este fascinant pentru ei. Primele reacţii pe reţelele de socializare au fost pozitive, atât ale copiilor, cât şi ale opiniei publice. Ideea principală e să le inspirăm o altă atitudine faţă de curăţenia oraşului, să nu arunce gunoaie pe jos, practic, o educare în spiritul păstrării curăţeniei. Sperăm să determinăm comunitatea să pornească astfel de iniţiative. În acest proiect, am găsit parteneri dornici sa se implice”, povesteşte purtătoarea de cuvânt a Poliţiei Locale Arad, Nicoleta Beltean.
Proiectul continuă până vor fi pictate cele nouă platforme rămase şi se poate prelungi dacă vor fi descoperite noi zone de acest gen şi dacă asociaţia CRIES Timişoara va sprijini în continuare proiectul cu resursele necesare.
Claudia Gavra

Recomandările redacției