Un eveniment cultural mai special a avut loc în această duminică la Târnova. Este vorba despre un atelier de gastronomie tradițională, a cărui menire este de a perpetua, dar și de a scoată la iveală, mâncăruri tradiționale specifice zonelor rurale din această zonă. Ideea aparține Centrului Cultural Județean Arad, iar evenimentul a avut loc pe stadionul de fotbal din Târnova, acolo unde mii de oameni au savurat din plăcintele întinse, făcute de sute de ani de mâinile țărancelor… de pe la noi.

Verzariul de Târnova – marcă înregistrată

Ne aflăm la cea de a doua ediție a Sărbătorii Plăcintei întinse. Este un eveniment al Centrului Cultural Județean Arad, prin graficul pe care îl au de la început și până la sfârșitul anului. Noi suntem privilegiați în acest sens, fiind gazdele evenimentului. Nu facem altceva decât să promovăm plăcinta întinsă, verzariul de Târnova și alte plăcinte tradiționale pe care le veți vedea aici. Intenționăm ca de anul viitor să facem o marcă înregistrată «verzariul din Târnova»“, ne-a declarat Florin Farcașiu, primarul comunei Târnova.

Lansare de carte

De regulă, programul artistic al sărbătorilor câmpenești este alcătuit „după gustul oamenilor“. De prea puține ori, sau chiar deloc, se ia în considerare și factorul educativ, de culturalizare a populației. La noi, în afară de muzică populară și vreo câteva vedete de muzică ușoară, disco, dance sau ce o fi, nu prea ai ce asculta. Desigur, sunt foarte bine venite astfel de programe, însă organizatorii ar putea strecura câteva minute și de muzică clasică, operă sau cântece culte, pentru că și factorul educativ este foarte important, iar lumea de la țară trebuie să știe că mai există și altfel de genuri muzicale. Un exemplu în acest sens s-a petrecut duminică, la Târnova. Pe un teren de fotbal, la o petrecere câmpenească, cu tematică gastronomică, organizatorii au început cu o lansare de carte. A fost o imagine care foarte rar ți se întâmplă să o vezi la o manifestație rurală: femei de la țară, cu celebrele baticuri legate în cap, fiind ochi și urechi la cercul literar care se desfășura pe scenă. Pagini de poezie și proză, narate de scriitori și poeți ai Asociației culturale „Cartea, izvor de cultură“ erau pur și simplu savurate de țăranii, oficialitățile și invitații prezenți la eveniment. Au recitat scriitorii: Florina Emilia Pâncotan, Michaela Gherman, Luminița Liliana Zăbavă, Florinela Rusu, Dorina Omotă și Tudorică Petrică.

Spectacol de muzică populară

După acest eveniment cultural, a urmat un spectacol de muzică populară întreținut de artiștii Ansamblului Șiriana, Ansamblul Românașul din Zădăreni, Ansamblul Arădeana din Aldești, Ansamblul Vatra Românească din Arad, avându-i ca soliști pe Alina Măgureanu, Lili Agrijana, Monica Blaga, Orchestra Frații Șandru, alături de Florin Șandru și Ioana Luguzan. Evenimentul a fost prezentat de îndrăgita Nicoleta Pavel și s-a bucurat de participarea extraordinară a solistei Zorica Savu.

 

Recomandările redacției