Peste 115 mii de arădeni beneficiază de indemnizații, ajutoare și în general, de asistență socială.  Vorbim de mamele care primesc indemnizații pentru copii, de elevii care au alocații de stat, de drepturile persoanelor cu handicap și lista prestațiilor ar putea continua. Însă, pe lângă aceștia Aradul are mii de asistați social, adică, oameni fără venituri care primesc bani de la stat pentru trai. Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială plătește lunar ajutoare arădenilor care nu muncesc și sunt în categoria celor cu situație materială precară. Ajutoarele venit minim garantat pe câteva luni însumează spre exemplu cât lucrările la un drum, ori cât reabilitarea unei secții de spital. Chiar dacă angajații care muncesc și aduc bani statului sunt uneori revoltați vizavi de numărul nu tocmai mic de asistați social, trebuie subliniat că, multe familii trăiesc la limita subzistenței și au nevoie de susținere. Sustenabilitatea presupune și ca cei care sunt contributori din punct de vedere economic să îi sprijine pe cei mai slabi. Însă desigur, până într-un punct.

Conducerea Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS), reprezentată de directorul executiv, Mariana Daniela Bătrîn a finalizat un bilanț vizavi de asistența socială și implicit plățile acordate de instituție, de la începutul anului și până la începutul lunii iunie. De înțeles că, AJPIS gestioneză plata indemnizațiilor și ajutoarelor acordate beneficiarilor în condițiile legii, dar se ocupă și cu evaluarea și monitorizarea serviciilor sociale.

Revenind la numărul mediu de arădeni care primesc indemnizații, alocații și ajutoare, acesta este de 115.441. Din acest număr, 74.168 sunt beneficiarii de alocații de stat în învățământ. De asemenea, 4.472 sunt mame sau chiar tați care primesc indemnizația de creștere a copilului, în baza OUG 111 din 2010, la aceștia adăugându-se beneficiarii de stimulente de inserție pentru creștere copil – 1.683 la număr. Mai sunt plătite și aproape 750 de alocații pentru familii care au luat copii în plasament. Plățile acordate acestora sunt de ordinul zecilor de milioane de lei.

Prestații sociale pentru mii de persoane fără venituri

Dacă acestea sunt alocații și indemnizații, categoria celor care se întrețin efectiv cu bani de la stat de acum începe. Datele AJPIS sunt calculate pe număr mediu de beneficiari, iar sumele sunt adunate pe primele cinci luni ale anului.

Dacă facem un calcul, peste 5.000 de arădeni sunt ceea ce numim asistați social. Și plata acestora pe cinci luni din an este de ordinul milioanelor de lei. Trebuie spus că deși unii chiar au nevoie de suport, alții, după cum bine știm ar putea munci. Locuri de muncă sunt, iar rata șomajului e mică.

Așadar, 2.155 de arădeni se întrețin de la stat cu ajutoare sociale (n.a venit minim garantat), acordat în condițiile legii, persoanelor fără venituri.  În cinci luni ale anului acesta, cei care primesc acest tip de prestații sociale au primit de la stat în total, peste 2,4 milioane de lei. Cu acești bani, în teorie se pot face multe.

În timp ce, numărul ajutoarelor sociale trece de 2.000 lunar , în medie, Agenția prentru plăți sociale mai plătește lunar și 1.700 de indemnizații pentru susținerea familiei, în baza Legii 277/2010. În cinci luni din an, plata acestor indemnizații alocate persoanelor cu venituri mici sau chiar fără ajunge la aproape 1.7 milioane de lei. Multe dintre familiile susținute sunt monoparentale, astfel că unui părinte îi este greu să crească singur unul sau mai mulți copii.

De asemenea, în medie, în lunile mai reci ale anului, instituția mai acorda aproape 800 de ajutoare pentru încălzirea termică cu gaze sau prin energie electrică, tot arădenilor fără venituri. Acestor ajutoare li se adăugau ajutoarele de încălzire cu lemne, 411 la număr, în medie.

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială se ocupă și de alocarea drepturilor persoanelor cu handicap fiind acordate în medie, lunar, peste 28.000 de ajutoare. Nu în ultimul rând, se plătesc și indemnizațiile lunare de hrană persoanelor cu HIV. „Față de aceeași perioadă a anului trecut (n.r ianuarie – mai),a scăzut numărul beneficiarilor de ajutor social (apoximativ 12 la sută) și cel al beneficiarilor de alocație pentru susținere a familiei (15 la sută)“, a susținut directorul executiv al AJPIS, Mariana Daniela Bătrîn.

Demn de menționat că, unii dintre cei care primesc ajutoare sociale lucrează în folosul comunității, de nevoie. O astfel de acțiune cu muncă pentru salubrizare a fost mediatizată de curând la Arad.

Familia care beneficiază de venit minim garantat are obligaţia de a presta activităţi sezoniere, dacă există solicitări.

 

Recomandările redacției